Džejms Kameron

Džejms Kameron snima TV seriju o naučnoj fantastici

Od režisera koji stoji iza legendarnih naučnofantastičnih filmova Terminator, Terminator 2, Osmi putnik 2, Ambis i Avatar, Džejmsa Kamerona, stiže dokumentarna serija James Cameron’s Story of Science Fiction koja istražuje razvoj naučne fantastike od njenih početaka, pa sve do današnjih dana.

Serija će imati šest jednočasovnih epizoda. A premijera se očekuje na AMC-u tokom 2018. godine.

Kameron zajedno sa svojim savremenicima Stivenom Spilbergom, Džordžom Lukasom, Ridlijem Skotom i mnogima drugima koji su doprineli izuzetnom rastu popularnosti naučne fantastike tokom poslednjih nekoliko decenija, razgovara o meritumima, značenjima i uticajima filmova i romana koji su na njih izvršili najveći uticaj. Učesnici će, takođe, diskutovati o trenutnom stanju žanra, ali i čovečanstva uopšte, kao i pravcu njihovog daljeg razvoja.

Malo je poznato da je Kameron u mladosti bio izuzetno privržen upravo ovom žanru. Pre nego što je postao jedan od najuspešnijih filmskih stvaralaca, slavni režiser tvrdi da je bio „zaluđenik“ za naučnu fantastiku.

„Kada sam bio dete, čitao sam svaku knjigu na čijim koricama se nalazio svemirski brod, a ’Odiseju 2001’ sam gledao mnogo, mnogo puta. To ostvarenje me je inspirisalo da postanem režiser. Volim specijalne efekte, ali zaista volim ideje, dileme i pitanja koja stoje u njihovoj pozadini: kako će izgledati kraj sveta, hoće li nas tehnologija uništiti, šta znači biti ljudsko biće?“

„Naučna fantastika se nikada nije plašila suočavanja sa tim pitanjima. Ovom serijom vratićemo se izvorištu naučne fantastike. Bez Žila Verna i H.DŽ. Velsa ne bi bilo Reja Bredberija ili Roberta Hajnlajna, a bez njih ne bi bilo Lukasa, Spilberga, Ridlija Skota ili mene“, kaže Džejms Kameron

Jedan od kurioziteta u vezi sa serijom predstavlja činjenica da konsultantske usluge za potrebe njenog snimanja pruža Muzej pop kulture iz Sijetla, u kome se nalazi Kuća slavnih naučne fantastike.