Epska fantastika pod lupom političke nauke

Epska fantastika pod lupom političke nauke

Večerašnji tribinski program Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ biće održan u redovnom terminu od 19 časova, ali ne i na uobičajenom mestu, već u bioskopskoj sali u suterenu Doma omladine Beograda.

Razlog što se neće održati u Maloj sali na prvom spratu treba tražiti u velikom interesovanju koje vlada za večerašnje predavanje Nikole Vujinovića: „Epska fantastika pod lupom političke nauke: Međunarodni odnosi i sukobi u kontekstu teorija međunarodnih odnosa u svetovima Tolkinovog ’Gospodara prstenova’ i Martinove ’Pesma leda i vatre’“.

Nikola Vujinović, saradnik Fakulteta političkih nauka, govoriće o državama u navedenim svetovima epske fantastike, njihovim snagama i slabostima, problemima pred kojima su se našli i mogućnostima za razrešenja; o analogijama tih sukoba i situacija sa likovima i događajima u našoj i svetskoj istoriji; sve viđeno kroz lupu teorija međunarodnih odnosa.

Organizatori predavanja ističu da se mnogo toga zanimljivog može i pokazati i naučiti kad se neki popularni i opštepoznati narativi raščlane aparatom neke od društvenih nauka i najavljuju da će ove sezone biti više takvih događaja.

Ulaz na predavanje je slobodan.

Epska fantastika pod lupom političke nauke
Epska fantastika pod lupom političke nauke