Refestikon

”Refesticon” predstavljen na 82. Vukovom saboru u Loznici

U subotu 19. septembra ispred Vukovog doma kulture u Loznici promovisan je Regionalni festival fantastične književnosti „Refesticon“ i knjige koje su objavljene u izdanju ove manifestacije. Promocija je organizovana u okviru 82. Vukovog sabora i projekta „Mostovi prijateljstva“.

Tim povodom, idejni tvorac direktor Drina Radija, Dobrivoje Marković, istakao je da sa zadovoljstvom dočekuje goste iz Crne Gore koji kako je naveo sa izuzetnim programom upotpunjuju kulturne sadržaje i učvršćuju prijateljstvo.

Direktor Radija Bijelo Polje i organizator „Refesticon“-a, Dragić Rabrenović, upoznao je prisutne sa ciljem i misijom bjelopoljskog festivala i govorio o zbirkama kratkih priča koje su do sada objavljene. Nakon što se zahvalio partnerima u projektu „Mostovi prijateljstva“, lozničkom Drina radiju, on je istakao da će uskoro biti objavljen konkurs za četvrti festival i pozvao autore da šalju priče.

“Prve godine, festival smo posvetili Ristu Ratkoviću, druge godine Ćamilu Sijriću, dok smo u maju ove godine dali omaž Miodragu Bulatoviću, istaknutim književnicima iz našeg grada a poznatim u cijelom regionu”, rekao je Rabrenović. On je istakao da je reč o međunarodnom festivalu s obzirom da su partneri i autori čije priče se objavljuju osim iz Crne Gore i iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Na platou ispred Vukove zadužbine predstavljen je i zbornik radova udruženja „Umjetnost bez granica“. Predsednik Skupštine ovog društva umetnika, Šeki Musić, govorio je o istoimeno zborniku sačinjenom od radova 71 autora među kojima su prozaisti, pesnici i slikari, i najavio novi broj koji će biti objavljen do kraja godine.

Lozničkoj publici su predstavljene pesme pisaca iz Bijelog Polja i Bara među kojima su Ranko Radović, Blaga Žurić, Slobodan Zoran Obradović, Mijajlo Ašanin, Ismet Rebronja, Jovanka Ljubenko Matuović, Vesna Leković, Vladimir Cerović, kao i pomenuti Šeki Musić i Dragić Rabrenović.

Pesme su kazivale novinarke Drina Radija Tanja Jovičić i Marija Petrović dok je moderator bila novinarka Radija Bijelo Polje Tanja Dangubić.

Promocija ''Refesticon''-a na 82. Vukovom saboru u Loznici
Promocija ”Refesticon”-a na 82. Vukovom saboru u Loznici