Elrik od Melnibonea

ELRIK OD MELNIBONEA u narativnoj, akcionoj video-igri

Pre 60 godina magazin Science Fiction štampao je priču mračne fantastike „Usnuli grad“ Majkla Murkoka u kojoj se po prvi put pojavio Elrik od Melnibonea – junak o kome će kasnije biti napisano devet romana.

U čast ovog jubileja, švedska kompanija za razvoj video igara, Runatyr, otkupila je prava za kreiranje narativne akcione igre zasnovane na prvih šet knjiga iz serijala o Elriku.

Na razvoju igre učestvovaće i pisac Majkl Murkok, iako za sada nije jasno na koji način i u kojoj meri.

Kreativni direktor Runatyr-a, Jasin Hilborg je ovim povodom izjavio: „Elrik je moj omiljeni lik iz književne fantastike i oduševljen sam što će Elrik konačno oživeti u video-igri“.

Oduševljenje ne krije ni Majkl Murkok, koji, kako kaže, dugo priželjkuje ovakvu priliku: „Dugi niz godina sam priželjkivao da vidim Elrika u savremenoj video igri i konačno izgleda da će Runatyr ostvariti taj moj san! Siguran sam da će napraviti najbolju moguću igru.“

Mladi Elrik je ciničan i melanholičan kralj krhkog zdravlja koji koristi napitke kako bi se održao u životu. On je 428. naslednik trona nacije, koja nakon 100.000 godina vladavine svetom doživljava svoj zalazak. Više zainteresovan za razmišljanja nego za upravljanje kraljevstvom, Elrik je nevoljni vladar, koji je svestan da u njegovom okruženju ne postoji niko dostojan trona, i da opstanak njegove nekada moćne nacije, zavisi samo od njega. Njegova pojava i naročito izražena sposobnost za saosećanje sa drugima, nailaze na nerazumevanje njegovih podanika. Kada od svog saveznika, jednog od gospodara Haosa, Arioha, dobije mač po imenu Olujnik, formiraće simbiotski odnos sa tim komadom oružja, jer mač krade duše i daje snagu Elriku, lišavajući ga zavisnosti od napitaka, ali ga neprestano nagoni da – ubija…  

Elrik od Melnibonea jedan je od najpoznatijih antiheroja u fantastičnoj književnosti. Sveprisutan je u popularnoj kulturi i mnogim medijima – od RPG igara, preko stripova, pa do muzike i filma – kroz nebrojene omaže i adaptacije.

Elrik od Melnibonea - Majkl Murkok
Elrik od Melnibonea – Majkl Murkok