Olujnik - Majkl Murkok

OLUJNIK – treći tom Murkokove SAGE O ELRIKU

Nedavno je u izdanju Čarobne knjige objavljen Olujnik, Deo 1 treći tom Sage o Elriku proslavljenog britanskog pisca fantastike Majkla Murkoka.

Knjiga donosi peti i šesti roman (Kula koja nestaje i Osveta ruža) iz hronološkog niza avantura Elrika od Melnibonea, jednog od najupečatljivijih antijunaka žanrovske književnosti, koji je poslužio kao inspiracija za mnoge kultne likove epske fantastike, od Anomandera Rejka do Geralta od Rivije.

Murkok se sa svojih stotinu objavljenih knjiga i brojnih kratkih priča svrstava među najproduktivnije pisce fantastike. Iako je Elriku od Melnibonea posvetio tek deseti deo celokupnog opusa, ovaj junak je među fanovima najčešće navođen kao krunski dragulj Murkokovog stvaralaštva.

Elrik je svojom pojavom oduvek odudarao od uobičajenih predstava koje imamo o glavnim junacima književnih dela epske fantastike. Sušta je suprotnost Konanu Varvarinu. On je poslednji vladar dekadentne imperije koja se raspada, mršav, bolestan, albino, sklon iznenadnim emocionalnim ispadima. Nepobediv je dok uz sebe ima mač Olujnik, koji ga neprestano nagoni da ubija i uzima duše.

Kuli koja nestaje Elrik, sada već bivši vladar skršenog carstva, luta svetom u potrazi za Telebom K’arnom ne bi li mu se osvetio. Njegova sudbina je ipak veća nego što i sam sluti, a potraga beznadežna sve dok ne bude nabasao na Mišelu, Kraljicu Zore…

Osveta ruže vodi poludelog albina u rodni grad, u čijim katakombama čuje napaćeno zapomaganje svog mrtvog oca. Ne bi li spasao njegovu dušu, Elrik će morati da se uhvati ukoštac sa samim gospodarima pakla – i da svoju sudbinu stavi u ruke jedne sasvim neobične žene…

Oba romana preveo je Aleksandar Marković. Olujnik, Deo 1 sadrži 416 strana. Štampan je u mekom povezu. Na sajtu izdavača, roman je dostupan po ceni od 1.399 dinara (uz maksimalan popust 1.000 dinara).

Majkl Murkok (1939) je britanski pisac, stripski scenarista, esejista, urednik i muzičar, najpoznatiji kao autor priča i romana o Elriku od Melnibonea. Napisao je više od stotinu knjiga, a za svoja dela osvojio je brojna priznanja, uključujući nagradu „Brem Stoker“ i Svetsku nagradu za fantastiku (obe za životno delo), kao i Nagradu Specijalnog komiteta Britanskog društva za epsku fantastiku za doprinos žanru. Smatra se da je Murkok nakon Dž. R. R. Tolkina, pisac koji je najviše uticao na žanr epske fantastike.

Majkl Murkok - Olujnik
OLUJNIK – Majkl Murkok