Elantris - Brendon Sanderson

ELANTRIS Brendona Sandersona – punokrvna epska fantastika

ŽIR izdavaštvo je za sve ljubitelje kvalitetne epske fantastike – herojstva, intriga, inventivno i bogato izmaštanog i osmišljenog sveta – pripremilo vrhunsko iznenađenje ogledano u prevodu romana Brendona Sandersona Elantris iz 2005. godine.

Roman, lišen uobičajenih žanrovskih klišea, nudi obilje uzbudljivog čitalačkog materijala: misteriju, magiju, romansu, političke i verske sukobe, borbu za ravnopravnost, snažne likove.

Kao jedan od najjačih aduta Sandersonovog romana ističe se izuzetno dobro osmišljen sistem magije, ali i uverljivo predstavljanje načina kako funkcioniše liderstvo, kako se formiraju zajednice i kako ljubav zaista pušta korenje u ljudskom srcu, što sve zajedno svedoči o tome koliko je Sanderson zapravo ne samo neobično vešt, već i mudar pisac.

Radnja romana se vrti oko nekada moćnog grada Elantrisa. Prestoni grad kraljevstva Ejrilon bio je dom ljudima koje je Šejod preobrazio u polubožanstva sposobna da se služe magijom. A onda je magija prestala da deluje, Elantris je počeo da truli, a njegovi žitelji se pretvorili u bespomoćne ruine. U Kaj, novi glavni grad, dovoljno blizu Elantrisa da niko nikad ne zaboravi šta su izgubili, stiže princeza spremna da venčanjem zapečati politički savez Tejoda i Ejrilona, kako bi se ujedinjene zemlje zajedno suprotstavile religioznim imperijalistima sa Istoka. Ali Rejoden, njen budući muž, više nije među živima. Rešena da se uprkos svemu bori za slobodu Tejoda i Ejrilona, Sarini se sukobljava s visokim sveštenikom Ratenom. Elantris je, međutim, pun tajni. Možda će mrtvi i odbačeni ipak odigrati neku ulogu u tom novom svetu. Jer magija je i dalje živa…

Roman je smešten u isti univerzum u kome se odvija i radnja Sandersonovog romana Careva duša. I jedna i druga knjiga, mogu da se čitaju kao zasebna ostvarenja.

Prevod romana Elantris uradila je Jelena Katić Živanović. Knjiga sadrži 742 strane, rađena je u tvrdom povezu. Sajamska cena izdanja je 2.000 dinara, a ista cena će biti na snazi još deset dana posle sajma za naručivanje preko sajta izdavača. Redovna knjižarska cena biće 2.600 dinara.

Brendon Sanderson je američki pisac rođen 19. decembra 1975. godine u Linkolnu, u državi Nebraska. Još kao dete otkrio je svet epske fantastike i autore poput Dejvida Edingsa, Roberta Džordana, En Mekafri i Orsona Skota Karda. Diplomirao je engleski jezik na univerzitetu Brigam Jang. Godine 2004. završio je master iz kreativnog pisanja na istom univerzitetu. Dvaput je dobio nagradu „Dejvid Gemel“, jednom nagradu „Hugo“. Nakon smrti legendarnog Roberta Džordana, dovršio je njegov serijal „Točak vremena“.

Brendon Sanderson - Elantris
Brendon Sanderson – ELANTRIS