CAREVA DUŠA – Brendon Sanderson

CAREVA DUŠA – nagrađena novela Brendona Sandersona

Podelite sadržaj:

Zahvaljujući ŽIR izdavaštvu, neposredno pred početak Beogradskog sajma knjiga, objavljen je prevod novele Careva duša proslavljenog pisca epske fantastike Brendona Sandersona. Ovo prozno delo nadahnuto Sandersonovom posetom Nacionalnom muzeju palate na Tajvanu i njegovim dvogodišnjim boravkom u Južnoj Koreji, prvi put je štampano 2012. godine, a naredne godine ovenčano je prestižnom „Hugo“ nagradom.

Radnja novele prati Šai, praktičarku moćne i opasne magije krivotvorenja, koja je uhvaćena u teškom prestupu, odnosno, pokušaju zamene mesečevog žezla besprekornom kopijom. Dok čeka na izvršenje smrtne kazne, carevi korumpirani savetnici joj neočekivano nude slobodu i bogatu nagradu.

Naime, nakon napada plaćenog ubice, car Ašravan ostao je u komi, ali taj detalj prošao je neprimećeno samo zbog smrti njegove supruge. Ako se car ne pojavi u javnosti po isteku stodnevne žalosti, Tekovinska frakcija će ostati bez vlasti, a carstvom će zavladati haos.

Kako bi predupredili takav razvoj događaja, savetnici su došli na očajničku ideju. Pred Šai je postavljen zadatak da krivotvori carevu dušu i utisne je u njegovo telo koje se nalazi u vegetativnom stanju. Za ispunjenje nemogućeg zadatka dato joj je stotinu dana, a na raspolaganju su joj pored podataka iz zvanične istorije, carev dnevnik i jedini nekorumpirani carev savetnik po imenu Gaotona…

Prepuna intriga i magije, ova vešto ispletena fantazija, odvija se u Selskom sistemu u kome se odvija i radnja Sondersonovog romana Elantris iz 2005. godine. Bez obzira na ovaj detalj, novela može da se čita kao potpuno zasebno delo. A prema najavama iz ŽIR izdavaštva tokom 2023. godine trebalo bi da bude objavljen i Elantris.

Laku noć, Punpune

Prevod novele Careva duša potpisao je Ivan Jovanović.

Brendon Sanderson je američki pisac rođen 19. decembra 1975. godine u Linkolnu, u državi Nebraska. Još kao dete otkrio je svet epske fantastike i autore poput Dejvida Edingsa, Roberta Džordana, En Mekafri i Orsona Skota Karda. Diplomirao je engleski jezik na univerzitetu Brigam Jang. Godine 2004. završio je master iz kreativnog pisanja na istom univerzitetu. Dvaput je dobio nagradu „Dejvid Gemel“, jednom nagradu „Hugo“. Nakon smrti legendarnog Roberta Džordana, dovršio je njegov serijal „Točak vremena“.

Brendon Sanderson - Careva duša
Brendon Sanderson – CAREVA DUŠA