Džordž Sonders

Džordž Sonders dobitnik ”Man Buker” nagrade

Džordž Sonders je dobio prestižnu Man Buker (Man Booker) nagradu za delo Lincoln in the Bardo, polifoničnu simfoniju od romana o nemirnim dušama nasukanim u zagrobnom životu.

Knjiga je zasnovana na stvarnoj poseti predsednika Abrahama Linkona telu svog 11 sina Vilija na vašingtonskom groblju 1862. Naratori su brojni likovi, svi mrtvi, ali nevoljni ili nesposobni da napuste ovaj svet.

Na momente duhovit, nepristojan, poetičan i uznemirujući, Lincoln in the Bardo postavlja stvarne događaje Građanskog rata u Americi uporedo sa horom onozemaljskih likova, muških i ženskih, mladih i starih. U tibetanskom budizmu bardo je prelazno stanje između smrti i ponovnog rođenja.

Ovo je druga godina zaredom da jedan Amerikanac osvaja nagradu, od 1969. do 2014. rezervisanu samo za pisce Komonvelta, Irske i Južnoafričke Republike (i kasnije Zimbabvea). Sada za nju konkurišu svi romani napisani na engleskom. Novčani deo nagrade iznosi 50.000 funti (66.000 dolara).

Baronesa Lola Jang, predsednica žirija, rekla je da se Sondersov roman istakao „zbog inovacije, osobenog stila, načina na koji je, paradoksalno, oživeo ove skoro mrtve duše“.

Sondersu je, na ceremoniji idržanoj sinoć u Londonu, nagradu uručila Kamila, vojvotkinja od Kornvola, supruga princa Čarlsa.

Lincoln in the Bardo je prvi roman 58-godišnjeg Sondersa, uglednog pisca kratkih priča koji je 2014. bio prvi laureat nagrade Folio za crnohumornu zbirku Tenth of December. Inače, Folio nagrada je osnovana kao rival Buker nagradi koja je, kako su njeni osnivači tvrdili, počela da naginje ka popularnoj fikciji umesto ka književnoj fikciji, rukovođena novčanim interesima.

Bivši inženjer u naftnoj industriji, koji sada podučava kreativno pisanje na Univerzitetu u Sirakjuzu u državi Njujork, verovatno je najpoznatiji izvan književnih krugova po govoru diplomcima iz 2013. i ključnom porukom: „Pokušajte da budete ljubazniji“ koji je postao hit na internetu, potom i animirani film a na kraju je objavljen i kao knjiga.

U najužem krugu za ovogodišnju Buker nagradu bili su Amerikanci Pol Oster sa svojom četvorotomnom pričom o odrastanju 4321 i Emili Fridland sa knjigom o tinejdžeru sa Srednjeg Zapada, History of Wolves, zatim škotska autorka Ali Smit sa romanom o Bregzitu, Autumn, Britansko-pakistanski pisac Mohsin Hamid sa pričom o migraciji, Exit West i debitantkinja Fiona Mozli iz Velike Britanije sa ruralnim noarom Elmet o porodici koja živi u prirodi, odsečena od civilizacije.

Od kada je doneta odluka da u konkurenciju za nagradu ulaze svi pisci koji pišu na engleskom, među birtanskim autorima i izdavačima nastala je bojazan da će je preuzeti Amerikanci. Međutim, Lola Jang je istakla da žiri nijednog trenutka nije vođen nacionalnošću autora i da jedino razmišljaju o kvalitetu knjige. Oni su pet sati većali o ovogodišnjem dobitniku.

– Neću reći da je bilo lako. Nismo imali nikakve svađe, ali da je debata bila užarena, jeste – priznala je Jangova.

Organizatori su objavili da su za nagradu ove godine konkurisala 144 naslova od kojih su 30 odsto napisali Amerikanci.

Prethodni dobitnici bili su, između ostalih, Salman Rušdi, Hilari Mantel i Margaret Atvud.

(izvor: Blic)

Džordž Sonders dobitnik prestižne nagrade Man Buker predstavljen je u Književnoj fantastici 4
Džordž Sonders, dobitnik prestižne nagrade Man Buker, predstavljen je u Književnoj fantastici 4