Džejn Rodžers dobila nagradu “Artur Klark”

Dobitnica nagrade “Artur Klark” za 2011. godinu je britanska književnica Džejn Rodžers, koja je ovo ugledno priznanje dobila za roman “The Testament of Jessie Lamb”.

Nagrada “Artur Klark” se dodeljuje za najbolji naučno-fantastični roman objavljen tokom prethodne godine u Britaniji, a pored romana Džejn Roberts, u najužem izboru su bila dela: “Hull Zero Three” Grega Bera, “The End Specialist” Drua Mejdžerija, “Embassytown” Čajne Mjevila, “Rule 34” Čarlsa Strosa i “The Waters Rising” Šeri Teper.

Proglašenje dobitnika nagrade upriličeno je 2. maja, tokom filmskog festivala “Sci-Fi-London”.

Radnja romana “The Testament of Jessie Lamb” prati šesnaestogodišnju devojku Džesi Lemb koju su njeni bogati roditelji stavili u svojevrsno zatočeništvo, zabrinuti zbog pojave smrtonosnog virusa. Virus poznatiji kao MDS (Maternal Death Syndrome), napada mozak trudnica nakon čega ubrzo nastupa smrt. Žene su prestravljene mogućnošću da ostanu u drugom stanju, a ljudska rasa se suočava sa opasnošću od potpunog nestanka.

Smešten u svet koji je nepovratno izmenjen aktom biološkog terorizma “The Testament of Jessie Lamb” prvenstveno istražuje borbu jedne mlade žene za osamostaljenje od roditelja. Kako njeno detinjstvo naprasno prestaje, Džesi počinje da preispituje stavove svojih roditelja, njihovo ponašanje i vrli svet koji joj ostavljaju u zaveštanje.

Roman “The Testament of Jessie Lamb” bio je u izboru za ovogodišnju Buker nagradu.

Džejn Rodžers je rođena u Londonu 1952. godine. Do sada je napisala osam romana. Autorka je više televizijskih i radio drama, a za iste medije radila je i adaptacije književnih dela. Predaje kurs kreativnog pisanja na Šefild Holam Univeritetu. Živi u Mančesteru.