“Tardis” predstavlja nova izdanja

U okviru redovnog tribinskog programa Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, koji se svakog ponedeljka održava u Maloj sali na prvom spratu Doma omladine Beograda, 07. maja 2012. godine u 19 časova biće održano predstavljanje novih naslova izdavačke kuće “Tardis”: “Mudrijaši” Ilije Bakića i “Naseljavanje Viz@ntije” Milivoja Anđelkovića.

Roman “Mudrijaši” je kaubojac u svemiru u slici i reči. U ovom naučnofantastičnom romanu pod snažnim uticajem vesterna, Bezimeni sa zabačenim skafanderom i obaveznom cigarom u uglu usana, juri Propovednika po svetu sa dva sunca. Igrajući se formom romana, Ilija Bakić kombinuje crtež i reči u novi pripovedni oblik kojim na humorističan način ispituje naše poimanje svet(ov)a, percepciju, pa i mogućnost dolaženja do bilo kakvih zaključaka, dok se sve oko nas polako, ali neumoljivo menja.

Roman “Naseljavanje Viz@ntije”, po formi nalik na pikarske romane, u nekim aspektima je prvi u našoj književnosti – prvi vizuelni roman i prvi roman u kome je polazište glavnih junaka jedan Internet-sajt, elektronski grad. A glavno okupljalište u tom gradu je kafana “Kod Južne Kapije” – polazište za mnoge izlete, i mesto u koje se šestoro glavnih junaka vraća nakon pustolovina u budućnosti, alternativnoj sadašnjosti i prošlosti starih Slovena, pustolovina koje, kao što to ide u pikarskim romanima, uglavnom preživljavaju uz pomoć sopstvene dovitljivosti, premda im povremeno pomaže i Pramajka-idol iz Lepenskog vira. Susreću se sa staroslovenskim i antičkim božanstvima, plemenskim vođama iz prošlosti, šoumenima i biznismenima iz budućnosti. Tokom svih svojih pustolovina, likovi pokušavaju da pronađu način da sopstveni svet nekako spasu, što može biti viđeno kao odjek naše svakodnevice i pokušaja da se opstane u današnjem svetu- u prikazu romana ističe Ivana Milaković.

Ilija Bakić (rođen 1960. godine u Vršcu) je srpski pesnik, pripovedač, romansijer, kritičar i urednik. Veliki deo književnog opusa mu je vezan za fantastiku i avangardnu književnost, naročito signalizam. Član je Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” i Srpskog književnog društva. Saradnik je mnogih eminentnih izdavačkih kuća i periodičnih izdanja u Srbiji.

Milivoj Anđelković (rođen 1940. godine u Beogradu), diplomirao je i magistrirao na katedri za jugoslovensku i svetsku književnost. Živi i radi u Beogradu, u mladosti kao novinar, a potom na uredničkim i drugim izdavačkim poslovima.