Džefri Karver: NEKOLIKO SAVETA ZA PISCE POČETNIKE

Prevod: Kristina Pejčić


“Istina je stvar mašte.” Ursula K. LeGvin

“Pišem samo kad imam inspiraciju. Srećom, inspirisan sam već u 9 ujutru.” Vilijam Fokner


Mnogo ljudi mi je pisalo tražeći savet za pisce početnike. Evo nekoliko ideja. Naravno, moglo bi još štošta da se kaže na tu temu, ali nadam se da će vam navedeno biti od koristi.

Čitajte, čitajte, čitajte. Čitajte halapljivo sve što vam padne pod ruku. S obzirom da razgledate moju web-stranicu, verovatno vas zanima naučna fantastika ili fantazija (SF/F). Potražite najbolje na tom polju. Čitajte klasike, i SF ali i drugih žanrova. Voleo bih da sam, kao školarac, pored SF, pročitao i više drugih klasika.

Vežbajte, vežbajte, vežbajte pisanje. Pisanje je zanat koji zahteva i talenat i određene veštine. Uči se putem pokušaja i pogrešaka i utvrđivanja načinjenih grešaka. Kratke priče su dobra vežba i lakše sredstvo kojim se može početi.

Ako se pitate koji smer na koledžu da odaberete, a mislite da želite karijeru pisca, izaberite onaj koji će vam omogućiti najšira iskustva. Mnogo toga što sam na koledžu naučio, naučio sam van učionice. Učite ono što vas interesuje (mada nije loše da naučite i nešto što bi donosilo redovan prihod). Sledite ono što strasno želite. Ne treba vam diploma da bi bili pisac; treba vam nešto samodiscipline i mnogo unutrašnjeg žara.

Pišite iz duše, a ne prema tome šta mislite da tržište traži. Tržište je nestalno, a duša je večna.

Ako možete podneti pomisao da ne pišete, nemojte ni pokušavati da sledite karijeru pisca. To je težak i često bolan proces. Nemojte podvrgavati sebe tome ako to ne radite iz ljubavi. Ako vas je ovo obeshrabrilo, ne bi trebalo da stremite zvanju profesionalnog pisca. Što ne znači da ne bi mogli biti sjajan pisac amater. (Zapamtite, koren reči „amater“ je amare,što znači – voleti).

Ne planirajte da se obogatite od onog što napišete. Savez autora je pre par godina došao do zaključka da prosečan pisac godišnje zaradi oko 4000$ od svojih dela. To je bilo uopšteno istraživanje ali, i gledano po žanrovima, mnogo je onih koji jedva opstaju, a među njima ima dosta dobrih pisaca.

Ako uspete da stignete do štampanja – na dobrom ste putu. Ako uspete da se probijete komercijalno, onda pripadate srećnoj ali malobrojnoj grupi.

Potražite konstruktivna mišljenja o vašem delu. Ozbiljno shvatite sugestije i učite iz njih. Neće sve kritike biti na mestu ali čak i one mogu da pomognu da se uoče problemi na koje treba obratiti veću pažnju. Na vama je da odlučite koje ćete sugestije prihvatiti a koje odbaciti. Književne radionice mogu biti izuzetno korisne, ne samo za početnike već i za profesionalne pisce. Lično sam bio član lokalnog udruženja pisaca preko dvadeset godina, a oni kritikuju svako moje delo pre nego što ga pošaljem izdavaču. Moja dela su zbog toga mnogo bolja. Brojne su književne radionice, kojima možete pristupiti putem interneta.

Ako vaš rad zadovoljava standarde izdavača, prodaće se pre ili kasnije. Verovatno. Nema garancija za to. Čuvam u jednom koferu neka od mojih dela za koja sam bio siguran da će se prodavati, ali nisu. Ali to je upravo ono što nas tera dalje – vera da je ono što radimo zaista vredno truda. Molim zapamtite: mnogi pisci smatraju da su njihova dela od izdavačkog kvaliteta, čak i kad to nisu, ili barem nisu još uvek. Zbog toga je važno naći dobra i objektivna mišljenja o vašem delu i upravljati se prema njima da bi vaš rad bio bolji. Sami procenite da li je vaša vera u sebe dovoljna da vas vodi kroz krivudavi put učenja.

Budite odlučni i ne preterano osetljivi na kritike. Ja sam šest godina sakupljao poruke sa negativnim odgovorima pre nego što sam prodao svoju prvu kratku priču. Šta me je to teralo dalje? Jesam li lud? Verovatno. Bio sam uveren da to mogu i nisam prihvatao ne kao konačan odgovor.

Kada procenite da je došao pravi trenutak da se obratite izdavačima, predlažem da se pridržavate sledećeg saveta:

Uvek razmišljajte o sledećem izdavaču. Ako vam odbiju priču ne primajte to lično i ne sekirajte se previše. Istog dana je pošaljite drugom izdavaču. (A onda se vratite onome što ste radili, po mogućstvu pisanju nove priče.)