Džefri Karver: KAKO PREVAZIĆI BLOKADU

Prevod: Iva Čvorović


Da li imate blokadu u pisanju? Dobrodošli u klub. Ja sam se sa tim borio kroz celu svoju karijeru i bitka još uvek traje. Ali ovaj tekst nije o meni, nego o vama ili nekome kao vi. Nema brzog leka, koji može da reši blokadu u pisanju, ali mogu da vam predložim nekoliko stvari koje su meni pomogle u takvim situacijama i koje su mi drugi pisci preporučili.

Evo nekoliko ideja:

– Pokušajte da radite nešto drugačije

– Pokušajte da napravite raspored pisanja i pridržavajte ga se.

– Pokušajte da promenite svoj raspored pisanja, promenite vreme i mesto na kome pišete. Ja sam jedno vreme ustajao u 5:30 svakog jutra da pišem i doživeo kreativno prosvetljenje (ja sam noćna ptica i mrzim da ustajem rano ujutru.) Ovakav način rada mi je mnogo pomogao, ali me je i potpuno iscrpeo.

– Ako ste se ukopali u nekoj priči, pokušajte da intervjuišete svoje likove i pitate ih lična pitanja

– Varijacija prethodne ideje je da napišete kriminalni profil svojih likova

– Probajte da ostavite pisanje na neko vreme. Umesto toga, čitajte. Ili pročitajte nešto drugačije od vaše uobičajene literature. Ili nemojte ni da pišete ni da čitate neko vreme i vidite da li vam se reči i misli gomilaju u glavi. Odaljite se i otvorite ventil.

– Prislite se da pišete nešto, bilo šta, svokog dana, bez obzira, koliko loše ispada.

– NEMOJTE početi dan tako što ćete iščitavati ono što ste napisali ranije. U stvari, nemojte da čitate i prepravljate ono što ste napisali barem naredne dve nedelje.

– Nastavite da radite na onome što ste započeli, čak i ako mislite da je loše. Možda stvarno jeste, pa šta? Nemojte da mislite o tome kao o nečemu lošem, zamislite da je to kamen, koji tek treba da bude isklesan i uglačan. Ja sam napisao mnogo knjiga koje su mi delovale grozno dok sam ih pisao. Bio sam iznenađen kako su ispale kad sam ih završio.

– Razmišljajte o blokadi kao o privremenoj fazi kroz koju prolazite i budite ubeđeni da ćete iz nje izaći. Ovakvo razmišljanje je poznatije kao vera. (Vera je uverenost u nešto što ne možete da vidite ili dokažete.)

Nadam se da će vam ovaj tekst makar malo pomoći. (I ja planiram da ga pročitam s’ vremena na vreme, kao podsetnik.)