Džordž R.R. Martin

Dž.R.R. Martin objašnjava odsustvo homoseksualnih scena u svojim knjigam

Džordž R.R. MartinOd početka emitovanja televizijske serije “Igra prestola” uočene su manje ili veće nedoslednosti u odnosu na literarne uzore. Jedna od drastičnih razlika između knjiga Dž.R.R. Martina i TV serije jeste prikazivanje eksplicitne homoseksualnosti, koja je naročito izražena u odnosu između kralja Renlija i ser Lorasa. U svom nedavnom izlaganju na Festivalu knjige u Edinburgu, Martin je objasnio zašto taj deo ne postoji u knjigama.

Odgovarajući na ovo pitanje, pisac je rekao da je način na koji on pripoveda prilično limitirajući faktor. Pošto se pripovedanja odvija kroz perspektive određenih likova, od kojih ni jedan nije gej, opis tih scena bio bi nemoguć ili bi kvario tok samog pripovedanja. Prema Martinu, TV serija nema tih problema, pošto nije limitirana perspektivom likova pripovedača.

Martin je dodao da, iako opisa tih scena nije bilo, to ne znači da ih neće biti u budućnosti, ali da, iako mnogi čitaoci (naročito žene) to priželjkuju, on neće ispunjavati sve želje. Objasnio je da on sam mora da se povinuje radnji i njenom logičkom razvoju, te da će, ako se stvari tako budu odvijale i radnja to bude zahtevala, on opisati i scene eksplicitne homoseksualnosti.