Polin Vitbi - Izgubljeni kafuzalum

SF novela ”Izgubljeni kafuzalum” Polin Vitbi objavljena u elektronskoj formi

Polin Vitbi - Izgubljeni kafuzalum“Aquamarine Press”, izdavačka kuća iz Crne Gore, objavila je u elektronskom formatu prevod naučno-fantastične novele “Izgubljeni kafuzalum” britanske spisateljice Polin Vitbi. Ovo delo donosi anti-ratnu priču o sazrevanju mlade žene koja svojom hrabrošću i imaginacijom pokušava da spasi jednu planetu od nasilnog konflikta.

Liz je diplomka elitnog odeljenje za Kulturni inženjering na Raset koledžu, smeštenom na Zemlji. Par nedelja pre diplomiranja, pred njenu klasu postavljen je hipotetički problem: kako sprečiti neminovni sukob između dve zavađene grupe ljudi koje žive na planeti Inkognita, bez direktnog uplitanja u njihove unutrašnje poslove? Ubrzo se ispostavlja da problem nije hipotetički.

“Izgubljeni kafuzalum” ispituje teme putovanja u daleke krajeve, kao i rat, nasilje i represiju, ocrtava karakter snažne i nezavisne junakinje i osvetljava šta sve može da se dogodi kada je naš svet gurnut do granice svojih mogućnosti. Sugerišući da se protiv nasilja može boriti začudnošću, novela govori o značenjima i praksama ljubavi, odanosti i izdaje.

Polin Vitbi (1928) je svoja dela objavljivala pod muškim pseudonimom Pol Aš i Pol Ašvel, kao i pod ženskim Polin Ašvel. Prvu priču “Invasion from Venus” objavila je sa četrnaest godina. Nominovana je za nagradu “Nebula” 1966. i 1991. godine, a prvi put kada su žene nominovane za “Hugo” nagradu, 1958. godine, Vitbi je dobila dve nominacije.

Napisala je priče i novele: “Unwillingly to School”, “Big Sword”, “The Winggs of Bat”, Rats in the Moon”, “Interference”, “Thingummy Hall”, “Fatal Statistics”, “Make Your Own Universe”, “Shortage in Time”, “Man Opening a Door”, “The Man Who Stayed Behind”, kao i roman “Project FarCry”.

Prevođenje knjige “Izgubljeni kafuzalum” pomoglo je Ministarstvo kulture Crne Gore, a svi zainteresovani čitaoci mogu je besplatno preuzeti sa sajta izdavačke kuće “Aquamarine Press”.