Dum-Dum - Pavle Zelić

DUM-DUM – zbirka osamnaest priča Pavla Zelića

U izdanju Lagune, upravo je objavljena zbirka priča Dum-Dum prominentnog beogradskog pisca fantastike Pavla Zelića.

Knjiga pred čitaoce stiže u godini u kojoj autor obeležava dve decenije profesionalnog pisanja i sadrži presek njegovog dosadašnjeg proznog stvaralaštva, kada je reč o kratkoj formi.

U zbirci je sabrano osamnaest žanrovski raznovrsnih priča, od kojih neke ne pripadaju fantastici, ali ono što važi za sve njih jeste da su iskrene, egzotične i nezaboravne.

Neke od njih čitaoce će povesti u afričke prašume gde vladaju zaposednuta deca-ratnici, među smele skakače sa litica zaliva Akapulko i pod površinu kužne vode Amazona. Druge pak priče istražuju kutke alternativne prošlosti – mistični jevrejski geto srednjovekovnog Praga, tajni sovjetski Gulag za tuđine, omladinske radne akcije trebljenja nemrtvih i Veliki rat običnih, malih ljudi. Konačno, pisac smelo tumači budućnost i razne apokaliptične scenarije, uključujući i perspektivu aktuelne pandemije.

Protagonisti ovih priča su neka drugačija natprirodna bića i grešni junaci. Kancerozna deca-krvopije jedne spržene Zemlje, besmrtni kafanski gosti, fudbaleri bolji od Pelea, šimpanza Sami – legenda beogradskog zoo-vrta, sablasti sa odeljenja intenzivne nege, političari koji su đavolu prodali dušu (i ne samo svoju!), kostimirani vakcinatori i petparački proroci sudnjeg dana.

Zbirka Dum-Dum, pored naslovne priče, sadrži sledeća ostvarenja: „Uvek sedi za šankom“, „Žena Dorijana Greja“, „Sami“, „Ribe hodaju“, „Tarzanova poslednja velika avantura“, „Meso naše braće“, „Galaksija Gulag“, „Udarnica“, „Ispod grobova“, „Homo homini lupus est“, „Suvaja“, „Ljudi koji ne vole da idu u bolnice“, „Najbolji gol koji Pele nikada nije dao“, „Otrovno sunce“, „Pandemonija“, „Veliki Vakcinator“, „Knjigokalipsa“

Pavle Zelić (1979, Beograd) po zanimanju je diplomirani farmaceut. Objavljivao priče u „Politici“, „Gradini“, „Ulaznici“ i drugim književnim i popularnim časopisima, kao i u antologijama u zemlji i regionu. Piše filmsku i književnu kritiku i eseje za štampane i online časopise.

Urednik je zbirke priča erotske fantastike Ugriz strasti (2007). Kao jednom od pobednika na konkursu Matice srpske za ediciju Prva knjiga, 2009. godine objavljena mu je zbirka priča Poslednja velika avantura. Piše i scenarija za stripove, a 2011. godine objavio je grafičku novelu Družina Dardaneli, koju je ilustrovao Dragan Paunović.

Pavle Zelić - DUM-DUM
Pavle Zelić – DUM-DUM