Književna fantastika 7 (2021)

Promocija novog broja KNJIŽEVNE FANTASTIKE – 4. jula

Premijerna promocija 7. broja Književne fantastike održaće se u okviru VII Festivala fantastične književnosti Art-Anima, u nedelju 04. jula od 20. 45h u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd).

O časopisu će govoriti autori zastupljenih tekstova: dr Ljiljana Gavrilović, Adrijan Sarajlija, Marko Vasić, Nebojša Petković i urednici dr Mladen Jakovljević i Dragoljub Igrošanac.

Novi broj Književne fantastike donosi tekstove kako prozaističkog, tako i teorijsko-esejističkog i kritičkog tipa o tekućoj produkciji fantastične književnosti u domaćim i svetskim okvirima. Simbolični temat posvećen je Reju Bredberiju, velikanu savremene SF/F književnosti, povodom stogodišnjice njegovog rođenja.

Tematski blok čine tekst Margaret Atvud u kojem proslavljena književnica opisuje ličnu fascinaciju autorom Farenhajta 451 i prilog Ilije Bakića o svim Bredberijevim delima prevedenim na srpski jezik.

Prozni blok ove godine čine dela domaćih autora: Adrijana Sarajlije, Filipa Rogovića, Nebojše Petkovića, Aleksandra Novakovića i Relje Antonića, dok esejistički otvara tekst dr Anastasije Klimčinskaje sa Univerziteta u Čikagu, koja daje osvrt na aktuelnu situaciju i pokazuje nam na koji način naučna fantastika može pomoći da se lakše snađemo u novonastalim okolnostima.

Dina Hrecak predstavlja jednog od najautentičnijih savremenih japanskih pisaca horora, Hirotakija Adaćija, poznatijeg kao Ocuići. Dr Dejan Ognjanović se osvrće na stvaralaštvo kontroverzne Popi Z. Brajt, nekadašnje američke autorke, a sada autora. O granicama između književnosti za decu i književnosti za odrasle piše Ivana Mijić Nemet, a blok zatvara antropolog dr Ljiljana Gavrilović koja na primeru serije Firefly, odnosno filma Serenity, analizira umreženost i međusobne uticaje sistemskog i subjektivnog nasilja.

Rubrika intervjui sadrži razgovore sa dr Monjom Jović, Ivanom Nešićem i Mladenom Jakovljevićem. Na temu preplitanja fantastične književnosti i filma prilog o Dr Sleep Stivena Kinga piše Miloš Cvetković dok se devetom umetnošću bavi kritičar Nikola Dragomirović u tekstu posvećenom strip adaptaciji čuvenog serijala mača i magije Elrik od Melnibonea Majkla Murkoka.

Ilija Bakić predstavlja novu zbirku Gorana Skrobonje Klopka i druge priče, kao i dva klasična ostvarenja koja su doživela nova izdanja: Ponedeljak počinje u subotu Braće StrugackiStranac u tuđoj zemlji Roberta A. Hajnlajna.

Filip Rogović je pripremio osvrt na zbirku priča Mračni bogovi T. E. D. Klajna i roman Pod imelom Ivana Nešića. Ivan Jovanović piše o romanu Pesma krvi Entonija Rajana. Marko Vasić se u svojim tekstovima bavi ostvarenjima domaćih autora, romanom Tumač fotografija Zorana Živkovića i vampirskom trilogijom Kletva Kainova Aleksandra Tešića. Mladen Milosavljević piše o romanu Izbledele duše Mladena Jakovljevića, Stefan Brezar prikazuje zbirku priča Dnevnik noći Tomasa Ligotija, dok Snežana Savkić skreće pažnju na aktuelnost distopijskog romana Godina potopa Margaret Atvud.

Časopis Književna fantastika izlazi jednom godišnje kao plod saradnje sajta za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i izdavačke kuće Kontrast izdavaštvo.

Promocija novog broja KNJIŽEVNE FANTASTIKE 04. jula u Poletu
Promocija novog broja KNJIŽEVNE FANTASTIKE 04. jula u Poletu