Dokumentarac o Pračetovoj borbi sa Alchajmerovom bolešću

Nedovršena autobiografija Terija Pračeta otkriva njegovo probijanje kroz „izmaglicu Alchajmerove bolesti“ kao i trenutak kada je slavni britanski pisac shvatio da je „mrtav“.

Ovo otkriva dokumentarni film „Terry Pratchett: Back in Black“ koji se oslanja na Pračetovu nedovršenu autobiografiju na kojoj je radio pre nego što će u martu 2015. godine preminuti u šezdeset i šestoj godini života.

Pračetu je Alchajmerova bolest dijagnostikovana 2007. godine, a beleške pružaju uvid u bes koji je pisac osećao zbog svog stanja.

U dokumentarcu se pojavljuje i Teri Pračet  snimljen neposredno pre smrti. Snimci pokazuju u kakvom se stanju nalazio autor, a sadrže i izjave njegovog dugogodišnjeg asistenta i saradnika na autobiografiji Roba Vilkinsa.

Vilkins se priseća jedne epizode iz jeseni 2007. godine kada je Teri Pračet uleteo u njegovu kancelariju, kazao kako je sa tastature nestalo slovo „S“ i tražio da mu kaže šta je uradio sa njim.

Tokom 2014. godine Pračet je shvatio da više nije onakav pisac kakav je nekada bio.

„Ceo dan smo uspešno radili na autobiografiji kada mi je Teri iznenada rekao ’Robe, Teri Pračet je mrtav!’“, kazao je Vilkins. „Odgovorio sam mu da pogleda divne stvari koje je tog dana napisao, ali on je bio uporan ’Ne, ne. Teri Pračet je mrtav.“

Vilkins otkriva kako je pisac pred smrt bio ogorčen na svoju bolest.

„Mogao je da vidi kako bolest utiče na njega, kako ga sputava i sa tim smo se dosta dugo borili“, kaže Vilkins. „Taj bes ga je naterao da, tokom bolesti, napiše čak sedam novih romana.“

Nakon karijere u provincijskom novinarstvu i posla predstavnika za javnost četiri nuklearne elektrane Teri Pračet je odlučio da se 1987. godine  u potpunosti posveti  pisanju. Autor je više od sedamdeset knjiga prevedenih na skoro četrdeset jezika. Njegov serijal knjiga o Disksvetu prodat je u preko sedamdeset miliona primeraka što ga je učinilo jednim od najuspešnijih britanskih  pisaca.

Pre nego što je 2009. godine proglašen za viteza Teri Pračet je od pisanja zaradio šezdeset i pet miliona dolara.

Dokumentarac o njemu biće prikazan 11. februara na drugom programu BBC-a.

(Izvor: Bookvar.rs)

Teri Pračet
Teri Pračet