Nil Gejmen - Norse Mythology

Objavljena nova knjiga Nila Gejmena ”Norse Mythology”

Na engleskom jeziku je 07. februara objavljena nova knjiga jednog od najuticajnijih savremenih pisaca fantastike Nila Gejmena„Nordijska mitologija“ (Norse Mythology).

Gejmen se u ovoj knjizi studiozno koncentriše na mitologiju, koja ga fascinira dugi niz godina i koja kao tema provejava kroz značajan deo njegovog stvaralačkog opusa.

On se iznova okreće ovom značajnom izvoru inspiracije, ovog puta nudeći novu interpretaciju velikih nordijskih priča, uvodeći čitaoce dublje u svet ukorenjen u tradiciji nordijskog pripovedanja. Istovremeno, on čitaocu otkriva bogatstvo i raskoš tih mitova, koji uprkos opštem uverenju, još uvek nisu dovoljno istraženi.

Prema navodima kritike, Gejmen u novom delu veoma ozbiljno prilazi ulozi pripovedača a priče o Odinu, Toru, Lokiju i njihovim potomcima predstavlja uz puno poštovanje izvornika. Ipak, to ga ne sprečava da se poigra složenim odnosima koji vladaju među najznačajnijim božanstvima nordijskog panteona.

U „Uvodnoj reči“ Gejmen između ostalog kaže: „Pozajmio sam primerak ‘Nordijskih mitova’ Rodžera Lanselina Grina i čitao ih iznova, sa zadovoljstvom, ali i zbunjen: Asgard, u ovoj priči, nije više bio kirbijevski Futuristički grad, nego vikinška dvorana i skupina građevina u smrznutoj pustari; Odin Sve-otac nije više bio nežan, mudar i naprasit, nego je bio veličanstven, nedoznatljiv i opasan; Tor je bio jednako snažan kao i Moćni Tor iz stripova, jednako moćnog čekića, ali… pa, da budem iskren, nije bio baš najpametniji među bogovima; a Loki nije bio zao, iako zasigurno nije bio sila dobra. Loki je bio… komplikovan.“

Prevod knjige „Nordijska mitologija“ na srpskom jeziku trebalo bi da se pojavi tokom jeseni 2017. godine.

Nil Gejmen
Nil Gejmen