”Divlja lepotica” uvodni roman novog serijala Filipa Pulmana

Svojim novim serijalom pod nazivom „Knjiga praha“, Filip Pulman nas vraća u vreme pre događaja koji su se odigrali u kultnoj trilogiji „Njegova mračna tkanja“. Prvi deo novog serijala, roman Divlja lepotica, donosi priču smeštenu deset godina pre događaja opisanih u Severnoj svetlosti i prikazuje borbu dvoje dece u pokušaju da zaštite bebu Lajru, buduću junakinju „Njegovih mračnih tkanja“.

Filip Pulman je živi naslednik Luisa Kerola, Džordža Mekdonalda K. S. Luisa. U ovom dugo očekivanom početku nove trilogije, Pulman se otvoreno poziva na svoje prethodnike: njegova mlada junakinja se zove Alisa, i priča je prati dok plovi Temzom u kanuu glavnog junaka Malkoma. Ali dok je Kerolovoj Alisi Temza bila idilični, pastoralni meandar, Pulmanova Alise plovi kroz savremenu apokalipsu.

Glavni junak, Malkom, crvenokosi, dobroćudni, razumni i ljubopitljivi jedanaestogodišnjak, radi u pabu svojih roditelja po imenu „Pastrmka“ i pomaže kaluđericama koje žive u samostanu na ostrvu koje se nalazi u blizini.

Jedne noći, dok Malkom gleda velike gnjurce kako svijaju gnezda pored reke, on slučajno opazi neuspelu razmenu tajnih poruka, Malkom pronalazi tajnu poruku s pitanjima o opasnoj materiji zvanoj Prah – za kojom zlikovci tragaju širom sveta – a špijunka kojoj je poruka bila namenjena pronalazi njega i upozorava ga da bude oprezan.

Nakon tog susreta Malkolm svuda počinje da viđa sumnjive osobe: lorda Asrijela, istraživača koji je očigledno u bekstvu, agente Magisterijuma, Cingarina po imenu Koram koji mu donosi upozorenja i prelepu ženu čiji je daimon zli majmun. Svi oni ga pitaju jedno isto: za devojčicu, za bebu po imenu Lajra.

Laguna je nedavno obnovila izdanje trilogije ''Njegova mračna tkanja''
Laguna je nedavno obnovila izdanje „Njegovih mračnih tkanja“: Severna svetlost, Čudotvorni nož, Ćilibarski durbin.

Čini se da Lajra poput magneta privlači čudne ljude, ali Malkom i Alisa preuzimaju na sebe zadatak da je spasu. Šestomesečna Lajra je slatka beba, mnogo smirenija nego divlji devojčurak koji je u prethodnim knjigama raspirivao uzbudljivu dinamiku. Ona već ima svog daimona, nestašnog i čupavog Pantalaimona, koji je u stanju da menja oblike, a i Alisa i Malkom imaju svoje.

Knjigu Divlja lepotica objavila je izdavačka kuća Laguna, nedugo nakon što je obnovila izdanja sve tri knjige „Njegovih mračnih tkanja“. Prevod je uradio Nenad Dropulić.

Filip Pulman je rođen 1946. u Norviču. Po završenom koledžu, neko vreme je radio kao nastavnik i predavač na Vestminster koledžu, da bi se posle dvanaest godina potpuno predao pisanju. Sada važi za jednog od najpoštovanijih dečjih pisaca. Bio je kandidovan za gotovo sve najvažnije nagrade za dečju književnost, a osvojio je nagradu „Smartis“ (Zlatno priznanje za uzrast od 9 do 11 godina), kao i prestižnu Karnegijevu medalju za roman Severna svetlost. On je prvi dečji pisac koji je osvojio Vitbredovu nagradu, i to za roman Ćilibarski durbin.

Filip Pulman - Divlja lepotica
Filip Pulman – Divlja lepotica