Giljermo del Toro

Del Toro ne odustaje od ekranizacije romana ”U planinama ludila”

Giljermo del ToroGiljermo del Toro je još pre desetak godina javnosti predstavio svoje planove za ekranizaciju romana “U planinama ludila” jednog od začetnika savremenog horor žanra Hauarda Filipsa Lavkrafta.

Međutim, projekat je od tada pa do danas, iz raznih razloga više puta odlagan i otkazivan, ali u nedavnom intervjuu za “Wall Street Journal”, popularni režiser je iskoristio priliku da otkrije kako nije odustao od svoje namere i kako su se pojavile nove mogućnosti da filmska adaptacija konačno bude urađena.

Prema Giljermovim rečima, studio “Legendary Pictures” pokazao je veliko interesovanje za ekranizaciju Lavkraftovog romana iz 1931. godine u kome glavni protagonista profesor Vilijem Dajer, geolog sa Miskatonik Univerziteta, kreće u ekspediciju na Antarktik kako bi saznao šta se dogodilo sa naučnom ekspedicijom koja je tamo ranije misteriozno nestala.

“Universal Pictures” je 2011. godine odbio da uloži 150 miliona dolara u ovaj film, između ostalog i zato što je Del Toro tada insistirao na prikazivanju veće brutalnosti u pojedinim scenama, čime bi film zavredio rejting R (samo za starije od 17 godina). U međuvremenu, iskusni meksički režiser se predomislio. On je sada spreman na kompromis i snimanje filma koji bi imao oznaku PG-13, što bi značilo da bi u filmu scene nasilja morale da budu umerenije u odnosu na prvobitne Del Torove ideje.

U intervjuu Giljermo se posebno osvrnuo na jednu od ključnih scena, u kojoj glavni junak, Vilijem Dajer (ulogu je trebalo da tumači Tom Kruz), pronalazi pripadnike naučne ekspedicije koje su ubili vanzemaljci. Reditelj je siguran da ovu scenu može da prikaže dovoljno uverljivo i efektno, a da ona ipak ne bude previše brutalna.

Iako dobra volja očigledno postoji, neizvesno je kada bi rad na snimanju filma mogao da počne, jer je Del Toro već angažovan na tri filmska projekta, TV seriji “Strain”, a upravo je najavio i početak rada na filmu “Pacific Rim 2”, koji će biti završen 2017. godine.