Da li androidi sanjaju elektronske ovce? - Filip K. Dik

”Da li androidi sanjaju elektronske ovce?” u izdanju Kontrasta

Kontrast izdavašto je nedavno domaćim ljubiteljima naučnofantastične proze, ponudilo novo izdanje kultnog romana Filipa K. Dika „Da li androidi sanjaju elektronske ovce?“.

Jedno od najpoznatijih SF dela u istoriji književnosti govori o ključnom egzistencijalnom pitanju šta je to ljudskost i da li je potrebno nešto više od mesa i kostiju da se bude čovekom. Filip K. Dik je ovaj roman objavio 1968, napisao ga neverovatnom brzinom i njime potvrdio svoj status jednog od najvećih autora naučne fantastike.

Radnja romana je smeštena u post-apokaliptični San Francisko. Nakon velike nuklearne katastrofe, značajan deo životinjskih i biljnih vrsta je nestao zbog radijacije. Njih zamenjuju androidi, sofisticirani oblici veštačkog života. Posao glavnog junaka romana Rika Dekarta je da lovi i ubija odmetnute humanoidne androide. Ali u tom lovu neminovno mora doći i do (samo)preispitivanja šta zapravo znači biti ljudsko biće.

1982. godine Ridli Skot je po motivima ove knjige režirao film „Blade Runner“, koji se pridružio panteonu kultnih ostvarenja SF žanra.

Filip K. Dik  (1928-1982) bio je američki pisac čija dela većinom pripadaju žanru naučne fantastike. Dik istražuje filozofske, sociološke i političke teme u romanima u kojima dominiraju korporacije, autoritarne države i izmenjeno stanje svesti. U kasnijim radovima, Dikov tematski fokus pomera se na njegove lične preokupacije metafizikom i teologijom. Dobitnik je svih najvažnijih nagrada iz domena fantastike i važi za jednog od najvećih pisaca u ovoj oblasti, koji je izvršio nemerljiv uticaj na celokupan žanr.

Filip K. Dik - autor kultnog romana ''Da li androidi sanjaju elektronske ovce?''
Filip K. Dik