Anton Pavlovič Čehov

Čitalački maraton posvećen Antonu Pavloviču Čehovu

Više od 500 ljudi širom sveta, uključujući glumce, muzičare, političare i sportiste, učestvovaće u dramatizovanom čitalačkom maratonu pod nazivom “Čehov je živ” – javlja izdavačka kuća Dereta.

Organizatori projekta – Google, Čehovljevo pozorište u Moskvi i Savez ruske knjige – odabrali su oko 50 dela Antona Čehova koja će se 25. septembra čitati na različitim mestima širom sveta: od Harvarda do Hong Konga i ostrva Sahalin. Kontinuirano online emitovanje trajaće oko 24 sata.

Projekat je deo programa pod nazivom “Godina književnosti u Rusiji”, a podudara se sa 155 godina od rođenja Čehova.

“U današnje vreme ljudi, posebno mlađe generacije, provode puno vremena na internetu”, objašnjava Dmitrij Kuznecov, direktor marketinga za ruski Google. “Ovim projektom želeli smo da pokažemo da je internet nešto čemu možete pridružiti jako važne, relevantne, izvanredne projekte – uključujući i one usmerene na čitanje”. Kuznecov je dodao da je projekat dobio naziv “Čehov je živ” zato što organizatori veruju da on nikada ne gubi svoj značaj.

Da biste učestvovali u čitanjima na projektu, prvo morate da rešite test na stranici https://chekhov.withgoogle.com/ kako biste otkrili koji ste Čehovljev lik, a nakon toga snimiti prikaz jednog od njegovih dela i poslati ga putem online obrasca. Prijave se primaju do 10. avgusta.

Anton Pavlovič Čehov
Anton Pavlovič Čehov