BOOK TALK 2019: Moć fantastike i Edgar Alan Po

Regionalna književna konferencija „Book Talk“ održaće se po peti put u Novom Sadu 27. septembra 2019. godine. Tradicionalno, ova manifestacija okuplja najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu.

U sklopu programa konferencije planirano je 12 panela i pet predavanja. Stotinak učesnika govoriće na tri lokacije: u Galeriji Matice srpske, Spomen zbirci Pavla Beljanskog i  Galeriji likovne umetnosti – poklon zbirka Rajka Mamuzića.

Kao i prethodne četri godine i ove će biti organizovane programske celine posvećene isključivo fantastici. Tako će poštovaoci ove vrste književnosti moći da prisustvuju panelima „Moć savremene književne fantastike“ i „Edgar Alan Po – Kanonski pisac kao miljenik popularne kulture“.

Obe tribine biće održane u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića (Vase Stajića 1, Novi Sad). Od 16.30 časova biće upriličena tribina „Moć savremene književne fantastike“, a od 17.30 na programu je i tribina o E.A. Pou u popularnoj kulturi.

  • Moć savremene književne fantastike

U vremenu vrtoglavog naučno-tehnološkog napretka, kada gotovo sva nadanja, želje i snovi čovečanstva postaju stvarnost, moć fantastike dolazi sve više do izražaja. I to ne samo u pogledu „predviđanja“ i ekstrapolacije različitih aspekata tehnološkog razvoja, već pre svega onda kada se ograničeni skup alata stvarnosne proze pokaže nedovoljnim da objasni suviše složene, previše implicitne i suptilne aspekte koji čine život savremenog čoveka i svet koji ga okružuje.

Na panelu učestvuju: Adrijan Sarajlija (Beograd), Maja Abadžija, (Sarajevo), Slobodan Bubnjević (Pančevo), Davor Šišović (Pazin), Srđa Janković (Beograd) i Pavle Zelić (Beograd). Moderator je Dragoljub Igrošanac.(Beograd).

  • Edgar Alan Po – Kanonski pisac kao miljenik popularne kulture

U delima savremene književnosti, naročito fantastike i detektivske proze, dovoljno je samo malo zagrebati, pa uočiti tragove zaostavštine Edgara Alana Poa. Ali popularnost ovog izuzetno uticajnog američkog pisca, pesnika i teoretičara nije ostala bez odjeka i u drugim umetnostima. Njegova dela doživela su oko 200 filmskih ekranizacija, nebrojene pozorišne predstave, preko 300 stripskih adaptacija, ali i pastiše u mnogim likovnim i muzičkim ostvarenjima. U godini dvostrukog Poovog jubileja (210 godina od rođenja i 170 godina od smrti), govorimo o popularnosti i neobičnoj svežini njegovih dela, koja iznova nadahnjuju generacije stvaralaca u različitim umetničkim sferama.

Učesnici panela su: Milena Benini (Zagreb), Marko Fančović (Zagreb), Dina Hrecak (Beograd), Dejan Ognjanović (Niška Banja) i Dragana Bošković (Novi Sad). Moderator je Dragoljub Igrošanac.

Cena kotizacije za „Book Talk 2019“ do 27. septembra iznosi 6.000 dinara. Na dan održavanja konferencije cena kotizacije biće 9.000 dinara. Ulaz na sve programske celine Book Talk-a je slobodan za studente (uz važeći indeks i prijavu na adresu: jelena.jahura@color.rs).

Više informacija i kompletnu satnicu konferencije možete pronaći ovde.

I ove godine Book Talk donosi dve tribine posvećene fantastičkoj književnosti
I ove godine Book Talk donosi dve tribine posvećene fantastičkoj književnosti