His Dark Materials

TV serija prema Pulmanovoj trilogiji ”Njegova mračna tkanja”

Bi-Bi-Si najavljuje snimanje televizijske mini-serije inspirisane trilogijom „Njegova mračna tkanja“ Filipa Pulmana.

Trilogiju čine knjige „Severna svetlost“ (1995), „Čudotvorni nož“ (1997) i „Ćilibarski durbin“ (2000), a serijal prati dvoje dece koja lutaju kroz niz paralelnih univerzuma praćena velikim brojem čudnovatih polimorfnih bića – daemona.

Sva tri romana zavredila su brojne nagrade, a najznačajnije su Vitbredova nagrada kojom je 2001. godine ovenčana završna knjiga serijala „Ćilibarski durbin“ i Karnegijeva medalja koja je Pulmanu dodeljena za roman „Severna svetlost“ 1995. godine.

Iako je uvodni roman bio namenjen pre svega mlađim čitaocima, ova fantazijska avantura u svojim nastavcima poprima ozbiljnije i mračnije tonove. Zahvaljujući brojnim idejama iz domena fizike, filozofije, magije i teologije, njena ciljna grupa postaje prvenstveno zrelija čitalačka publika.

Komentarišući vest o ekranizaciji trilogije, Pulman je rekao: „Uvek je zadovoljstvo videti kako se ova priča prilagođava različitim formama i oblicima u različitim medijima. Snimljena je radio drama, urađen pozorišni komad, film, audio knjiga, grafička novela – a sada stiže ova verzija za televiziju“.

Prema romanu „Severna svetlost“, 2007. godine snimljen je igrani film pod nazivom „Zlatni kompas“ (pod istim naslovom je u SAD-u objavljen roman „Severna svetlost“). Pulman je javno izrazio nezadovoljstvo ovom adaptacijom, dok u izjavi povodom budućeg Bi-Bi-Si-jevog projekta naglašava da je upravo format TV serije idealan kako bi se ostvarila duboka karakterizacija likova i kvalitetna dramatizacija.

Pulman će biti izvršni producent TV serije. Izbor glumaca i aktivan rad na seriji najavljen je za početak 2016. godine.