Darko Tuševljaković

Andrićeva nagrada Tuševljakoviću za zbirku HANGAR ZA SNOVE

Žiri Andrićeve nagrade, u sastavu: dr Branko Vraneš (predsednik), dr Mina Đurić i dr Marko Avramović, detaljno razmotrivši zbirke pripovedaka i priče objavljene u periodici 2022. godine, na završnoj sednici održanoj 22. septembra 2023. godine u Zadužbini Ive Andrića, jednoglasno je doneo odluku da se Andrićeva nagrada za 2022. godinu dodeli Darku Tuševljakoviću za zbirku priča Hangar za snove (Sombor, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, 2022).

Darko Tuševljaković stvara intrigantan i autentičan pripovedni svet, koji obnavlja književne tradicije srpske fantastike. Piščeve distopijske vizije prožete su elementima horora, naučne leksike i filmske tehnike, premda uveliko prevazilaze okvire žanrovske proze. Knjiga Hangar za snove ističe se po liričnosti i ekspresivnosti izraza, bogatstvu imaginacije, duhovitom poigravanju sa horizontom očekivanja čitalaca i smislu za savremenost“, navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada će biti uručena u Zadužbini Ive Andrića, 10. oktobra, na dan piščevog rođenja, u 11 časova.

Darko Tuševljaković je rođen 1978. u Zenici, BiH. Prvu priču je objavio 2002. godine u regionalnoj antologiji priređenoj u saradnji s Uneskom i od tada objavljuje kraću i dužu prozu u raznim časopisima i antologijama u zemlji i regionu. Godine 2004. dobio je nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu. Dosad je objavio tri zbirke priča (Ljudske vibracijeNaknadne istine i Hangar za snove), kao i četiri romana (Senka naše željeJazJegermajster i Uzvišenost). Dela su mu se našla u užim i najužim izborima za NIN-ovu Vitalovu nagradu. Za roman Jaz dobio je 2017. Evropsku nagradu za književnost, a za zbirku priča Hangar za snove pripala mu je Andrićeva nagrada 2023 godine. Živi u Beogradu i radi kao urednik i prevodilac.

Darko Tuševljaković - Hangar za snove
Andrićeva nagrada za zbirku HANGAR ZA SNOVE