Alisa R. Džordž: NEGATIVCI – “LOŠI” LOŠI MOMCI I “DOBRI” LOŠI MOMCI

Prevod: Iva Čvorović

“Čitaoče, drago mi je da si mi se pridružio.” *reče ona zloslutno mazeći mačku*

Rušioci gradova, ubice herojevih očeva/majki/devojaka, mučitelji malih devojčica sa pufnastim macama, jednom rečju: negativci, su nesumnjivo centar oko koga se okreće svet fantazije. Bez negativaca, žanr fantazije više ne bi postojao – jer kako biste mogli da imate epsku borbu izmedju sila Dobrih i sila Veoma Prijatnih? Naravno da je to nemoguće. Fantaziji su potrebni negativci i to je jedan od razloga zbog koga je jako čudno da su karakteri ovih (ne tako prijatnih) zloća često zanemareni.

Karakterizacija negativca je lak posao. Uzmite jednog muškarca ili ženu (nadarene magičnim moćima), obucite ih u gotskom stilu, još samo treba da im date nekoliko armija zombija ili goblina, ludački osmeh i dobili ste svog negativca spremnog za akciju. Ali da li će on ostaviti jak utisak? Da li će neko – barem za trenutak – pomisliti da taj negativac ne želi da povredi heroja? “Možda će OVAJ momak u crnom ogrtaču, sa maskom od lobanje biti bolji od prethodnih!”

Evo još jednog pitanja. Da li ste nekad čitali knjigu u kojoj je heroj bio dosadan, a negativac šarmantan i zanimljiv? Ili barem knjigu u kojoj su vam se obojica svideli, ali ste do kraja navijali za negativca? Verovatno vam se to nekada desilo, jer ništa nije lepše od dobro napisanog i obrađenog lika – posebno u žanru, koji često pati od “savršenih likova”. Problem je što mi ne možemo da se poistovetimo sa savršenim ljudima, a (najčešće) ne možemo da se identifikujemo ni sa cerekavim manijacima pod maskom, ali lako prepoznajemo “prave” likove, kada na njih naiđemo.

Negativci mogu savršeno da vam obogate priču, samo treba malo da razmislite i da pogledate svet njihovim očima. Ako niste pažljivi, možda vam čak negativac skrene pažnju sa glavnog lika. ;) Zapamtite – dobri momci uvek pobeđuju!

1. Negativci koji su uvek zli

Ovi momci su hrana pričama fantazije i oni najčešće imaju problema sa ludačkim smejanjem. Među njima najčešće nailazimo na zle bogove, demone, raznorazne zlonamerne čarobnjake, kao i varijacije čovekolikih, “zlih u krvi”, generala.

Zbog poteškoća u sagledavanju sveta kroz demonove oči – barem za većinu nas – negativci, koji su uvek zli, su verovatno najteži za karakterizaciju. To ne znači da treba odustati od njih! Ali umesto da ih svedemo na nejasnu, osnovnu predstavu o njima kao o “samom zlu”, navešću nekoliko različitih uglova iz kojih biste mogli da im pristupite.

U slučaju čovekolikih negativaca – gospodari rata, koji ruše sve pred sobom, nekromanseri i sl. – oslikavanje lika može biti začuđujuće lako. “Tamna strana” zavisi u potpunosti od vaše predstave o njoj. Uvek malo skrenite sa puta , da biste našli razlog za takvo ponašanje vašeg negativca, čak i ako vam ono trenutno deluje neobjašnjivo i neoprostivo.  Zašto gospodar rata pustoši sela? Možda su ona nekada davno pripadala njegovom narodu ili su možda herojevi preci počinili nešto gnusno u prošlosti, pa je negativac pao u zamku beskrajne osvete. Zašto nekromanser oživljava ljude iz mrtvih? Možda on iskreno veruje da će svet biti lepši ako mrtvi služe živima, a pri tom odbija da poveruje da su mu se oni, u nekom trenutku, oteli kontroli.

U slučaju mračnijih negativaca – oni, koji uživaju u bolu, patnji i uništavanju – opet, morate obratiti pažnju na razloge. Uvek obrazložite motive. Niko se ne rađa sa željom da sve isecka na komade – mnogo stvari mora da se desi da bi nastao takav poriv. Šta je preživeo vaš negativac? Kako? Zašto? Nemojte od toga da napravite tragikomičan referat, ali ni da zaborvite da odgovorite na ta pitanja, što se u modernoj fantaziji najčešće dešava.

Kada govorimo o demonsko/božanskim neprijateljima, stvari su malo komplikovanije. Demoni i bogovi nemaju iskustva iz detinjstva – iako bi možda mogli da uzmete u obzir ogorčenog boga – nemate kompleksne karakere sa kojima bi mogli da radite. Pošto ne možete da im date ljudske osobine i emocije, zašto ne biste probali da radite na njihovim osnovnim osobinama? Oljuštite ih od svih osećanja. Učinite ih potpuno posvećenim uništavanju, jer su oni prirodna sila, kao što su to vatra ili munja. Nema rezona ljutiti se na vatru, jer vatra nije svesna onoga što radi. Ovakav negativac bi imao koristi od drugih, ljudskih “podnegativaca”, a daleko je bolji od Demonskog Princa, koji hoće da uništi svet zato što je jako zao.

2. Negativci koji „postaju dobri“

Ovaj tip negativaca – loši momci koji se pokaju i uvide svoje greške – je korak u pravom smeru, ka boljoj karakterizaciji, ali i dalje sklon padanju u nerealne klišee. Morate paziti na mnoge stvari kada pišete o ovakvim negativcima, kao što je (između ostalog) Menjanje Strane Zbog Ljubavi, Menjanje Strane Posle Katastrofe i Menjanje Strane Zbog Ispiranja Mozga.

Prva od ovih stvari je bitan razlog, koji morate detaljno da obrazložite. “Ona je bila toliko lepa, da nisam mogao da se borim protiv nje!” nije baš realan razlog za generalčinu, koji ceo život razmišlja o paljenju sela. U ovakvom slučaju, najviše što možete da očekujete je da joj poštedi život. Sasvim je sigurno da on neće ostaviti svoju vojsku i izdati pakt zlih sila, zbog lepog lica.

Slično: “O! Spasio si mom bratu život! Zauvek ću ratovati uz tebe!”, ne ide baš uz generalski karakter. Možda bi zla čarobnica mogla tako nešto da kaže i zbog toga da poštedi heroja dobra i naredi svojim zlim slugama da ga puste, ali čak ni ona ne bi promenila svoja uverenja.

Drugi od navedenih razloga za menjanje strane, koji je u mnogome sličan trećem, ima veze sa tim koliko je lik bio zao pre menjanja strane. Da li ste vi ikada promenili pogled na život i sva svoja uverenja u roku od nedelju dana? Sve to zbog jednog događaja? Niste nikada rekli nešto tipa: “Novac mi je bio najvažniji, onda sam zamalo poginuo, pa mi pare više nisu važne.” Ili “Ranije sam mrzeo sve ljude, onda mi se neko nasmešio i kupio mi večeru i od tada mi se vratila vera u ljudski rod.” Ako je neko ubica sadista, teško da će odjednom promeniti mišeljenje zbog nečega što mu se desi. Ako je neko, sa druge strane, uvek imao nedoumice o svojoj karijeri kralja bandita i onda se neko potrudi da ga promeni, moguće je da će u tome i uspeti.

Sve u svemu: ako je neko iskreno zlo čudovište, neće se promeniti u dobricu bez dugogodišnje rehabilitacije i gledanja “Amelije Pulen”. Samo iznenadno javljanje boga, neće biti dovoljno.

Koji bi onda bio najbolji način da nekog pretvorite u dobricu? Nije na odmet, za početak, da svom negativcu date mogućnost pokajanja, tako da čitaoci znaju da on/ona nisu operisani od svakog oblika dobrote. Neka imaju milosti prema civilima ili barem ih ne ubijaju bez razloga. Kao glavni razlog menjanja strane, mogli bi se uključiti razni faktori (naravno, koliko će to dobro i uverljivo da zvuči, zavisi i od načina na koji je napisano, a ne samo od razloga koji ste izabrali) tipa zli čarobnjak vidi kako će njegovi veliki planovi uticati na svet, dovesti ga do uništenja ili nešto slično. Možete uzeti i kraljevog slugu, kojeg su obmanjivali (ali morate paziti da ne ispadne glupo, npr: “moj kralj ima glave na kolcima ispred zamka i voli da pije krv, ali on je u stvari vrlo fin i… šta? On je zao?!“).

Za kraj: objašnjenja koja uključuju “ispiranje mozga“ jako, jako, jako retko zvuče uverljivo i istinito. Ona se često koriste, iziskuju dosta priče i iznenadnih promena osobina likova. Devet od deset puta, vam je bolje da uzmete neko logičnije objašnjenje.

3. Dobri momci koji postaju negativci

Izdajnici su najređi oblik negativaca u pričama fantazije – tužna činjenica, pošto oni mogu biti najzanimljiviji i najkompleksniji. (Ovde ne uzimam u obzir jedan od najčešćih klišea – masnog savetnika, koji izdaje kralja i žudi za princezom – zato što savetnici nikada i nisu preterano dobri). Uzevši sve u obzir, izdajnici su neistražena vrsta, a eksperimenstisanje sa njima će vam verovatno doneti zanimljive zaplete u priči.

Za početak, potrudite se da istaknete njihove sklonosti ka pokajanju – nemojte ih odmah prikazati u negativnom kontekstu i time jasno obeležiti njihovu izdajničku budućnost. Jedna od najboljih kombinacija je faktor iznenađenja: “Ne mogu da verujem da ih je ona izdala!” Uz malo truda i napora, možete da ubedite čitaoce da poštuju i dive se vašim budućim negativcima… ili čak, ako baš hoćete, da ih zavole.

Ali i ovde morate da vodite računa o važnom pitanju – zašto? Zašto je vaš lik izabrao tako dramatičan potez izdaje svojih najbližih? Kao prelaz od zlom ka dobrom, prelaz od dobrog ka zlom, treba biti produžen i uverljiv. Da li mag postaje nervozan jer ne može da koristi agresivne magije i tako gledajući narod kako umire, počinje da koristi svoje moći na najdestruktivniji način? Da li ponosan kapetan, nakon velikog poraza biva ponižen od strane svog komandanta i odluči da se pokaže pod drugom zastavom?

Nemojte pogrešiti: bez obzira da li ste na početku negativca oslikali dopadljivo ili ne, morate vrlo detaljno da opišete njihov fatalni prelaz. Karakteristike lika moraju uvek da ostanu iste. Mora biti jasno šta ih je odvelo na pogrešan put, bez obzira da li je to njihov ponos ili nesigurnost, ambicija ili frustriranost ili samo nesmotrenost.

4. Žene negativci

Postoje tri arhetipa žena negativaca – zla, stara veštica; senzualno obučena čarobnica; i luda kraljica. Čuli ste za njih, kao i svi ostali. To je prvi problem sa ženskim negativcima: predvidljivost. Ako hoćete dobro osmišljenu ženu negativca, morate dosta da radite na njoj, da bi jedan od ova tri tipa učinili uverljivim – ili da malo manje radite na njoj da biste izmislili nešto potpuno novo.

Zavodnice su karakteristične za fantaziju. [autor ovog eseja obećava da neće mnogo da zadirkuje dečake, zbog ove činjenice ;)] Nema sumnje da je u srednjevekovnom društvu, seksualnost bilo najjače oružje koje je žena imala na raspolaganju. Ali – ovo je veliko „ali“ – to ne znači da su one jurile sve što nosi pantalone. Da li će bilo koji goblinoliki sluga shvatiti ozbiljno svoju ljubavnicu, ako se ona stalno ponaša kao napaljena tinejdžerka? Povremeno šarmiranje je ok, ako postoji dobar razlog za to, ali ako preterate nećete dobiti nikakav efekat moći i opasnosti.

Stare veštice takođe mogu biti problem. Čim ih spomenete imaćete asocijaciju, kod čitalaca, na kuće od čokolade i vukove u pidžamama. Svi su do sada shvatili da su stare dame dobre sa magijama, posebno one ružnije i da obično vole kazane i rerne. Ne želite valjda da vaši čitaoci razmišljaju o bajkama dok čitaju fantaziju! Fantazija je ozbiljna stvar! ;) Pokušajte da malo promenite stereotip stare veštice – da li ste nekada razmišljali o manipulativnoj staroj ženi, koja nije ni najmanje magično nadarena?

Sa druge strane, mogli biste da se otisnete u stvaranje potpuno novog netipičnog ženskog negativca. Možete da osmislite zlokobnog ženskog diplomatskog savetnika! I potrudite se da je ponekad obučete u nešto više od donjeg veša!

5. Glupi negativci

SLUGA br.1: “Gazda! U’vatismo ovog glupavog heroja dole u lagumi!“

NEGATIVAC: “Ah, savršeno, moj nezamenjivi prijatelju. Zatvorite ga u ćeliju – kasnije ću se pozabaviti sa njim!“

Pogodili ste – NEGATIVAC će poginuti.

Ništa neće brže razbiti napetost u priči – ili podići pritisak čitaocu – kao što to može glupi negativac, ali na žalost, glupi negativci nisu retki. Priče fantazije su pune negativaca koji će “se kasnije pozabaviti njim“ ili “gledati kako žena očajava dok joj umire ljubavnik“ i uopšte raditi sve osim ubiti heroja odmah i završiti sa tim. Bez obzira koliko dobro uradili karakterizaciju, ona vam neće pomoći ako vam je negativac tupav. Vaši čitaoci će biti iznervirani ili u najboljem slučaju zasmejani.

Postoji jako, jako mnogo uvreda zdravom razumu, koje klišeizirani negativci daju čitaocima. Ja ih ovde neću navoditi, jer su pametniji od mene već napravili listu tih uvreda. Na adresi The Top 100 Things I’d Do If i Ever Became An Evil Overlord (“100 stvari koje ću uraditi ako ikada postanem zli gospodar”) možete naći sve što vam treba kada ste u nedoumici, a i kada niste.

6. Šarmantni negativci

Nema sumnje da negativci imaju stila. Mnogi negativci u životu i na filmu su jako popularni, jer su neverovatno zgodni. Slično se dešava i u pričama fantazije ;)

Naravno da možete da napravite seksi negativca, ali pazite da ne preterate u opisivanju fizikih osobina, a zanemarite karakter. Negativac je kao prvo i najvažnije, suština protiv koje se vaš heroj bori. Čak i ako ga opišete kao izuzetno privlačnog, ako je on bezličan namigivač ili fićfirić, vaši čitaoci ga neće shvatiti ozbiljno (možda će se napaliti, ali to nije ono što hoćemo). Čitaoci uvek moraju da imaju ličnost, koju će uklopiti u lice.

Evo nekoliko klišea vezanih za stil, koje bi mogli da izbegavate:

*somotski plašt

*maska od lobanje

*šiljat oklop

*kožni bikini (žao mi je momci)

*kaciga sa rogovima

*crvene oči

Na kraju, obratite pažnju da smeh negativaca, ali nikada ne potcenjujte usiljen, ludački osmeh.

7. Neki od najboljih negativaca po mom ukusu

*Ser Martel iz romana “Elenium” – Dejvid Edings

*Verna Do’Urden iz romana “The Dark Elf Trilogy” – R.A. Salvador

*Restlin Medžer iz romana “Dragonlance Chronicles” – Margaret Veis i Trejsi Hikmen

*Vilenjaci iz romana “Lords and Ladies” – Teri Pračet

*Semildanek iz romana “Knights of Dark Renown” – Dejvid Gemel