Alisa R. Džordž: ORIGINALNOST U FANTAZIJI – PUT KOJIM SE REĐE IDE

Prevod: Kristina Pejčić


Zamislite sve pisce fantazija koji vam se zaista dopadaju. Obično ih je između 5 i 10 (mada se na “obično” ne može uvek računati). Sada zamislite autore fantastičnih dela koja vam se nisu dopala, ili su vas ostavila ravnodušnim. Povelik broj, zar ne? U redu – sada zamislite sve autore na svim policama u vašoj lokalnoj knjižari.

Upravo tako. Ima ih na stotine. A to su samo oni autori koji su se probili do izdavača. Očigledno da je potrebno nešto zaista posebno da bi vam se omiljene knjige urezale u pamćenje. Verovatno je mnogo fantastičnih priča koje su vam se u određenom trenutku dopale, ali ih se sada ne možete setiti – zato što su u glavnom ličile na  mnoge druge. Nisu bile originalne.

Originalnost predstavlja veliki izazov za pisce fantazija – učiniti već poznate teme svežim, novim i jedinstvenim na svoj način. Sve u svemu, potpuna originalnost u pisanju ne postoji, i svaka tvrdnja o tome je pomalo sumnjiva. Sam Tolkin (znate tog momka?)  je najviše crpeo ideje iz Nordijske i Keltske mitologije kada je stvarao svoju Središnju zemlju. Ali prava veština pisaca je u tome da starim idejama udahnu novi život tako da ih čitalac vidi u novom ruhu. Ne možete izmisliti zmajeve ali možete odlučiti kako će izgledati i kako će se ponašati.

(Autorka ovog članka bi želela da naglasi da ne tvrdi za sebe da je dobar pisac fantazija, već samo osoba sa puno iskustva koja ne štedi na savetima)

Tako da, bez daljeg uvoda: 5 bitnih (ne jedinih) tačaka o originalnosti!

1 – ORIGINALNI LIKOVI

Nesumnjivo, likovi mogu biti jača ili slabija strana, prednost ili mana, mač sa dve oštrice. Ako nikome nisu zanimljivi, niko neće čitati o njima. Ovaj način da se priča učini originalnom se veoma često previdi.

Upadljiv fizički izgled je površan detalj i nije garancija originalnosti. Spektakularna  boja kose ili očiju vašeg junaka je više smicalica nego originalnost, posebno ako za takve fizičke karakteristike ne postoji poseban razlog, osim što izgleda kul ili je lik jednostavno takav. Isto važi za belege od rođenja i neobična oružja. Umesto toga, probajte da vašem liku date šiljat nos, ili žgoljav stas, ili neku sitnicu po kojoj će se razlikovati od gomile drugih, a da to ne bude samo jeftin trik.

Sve u svemu, originalan karakter mnogo više će doprineti vašem junaku nego „oči boje duge“. Izbegavajte heroja mučenika, prevejanog savetnika i namrgođenog patuljka kao već viđenu dosadnu družinu. Nemojte već na početku pobiti herojevu najužu porodicu. I nemojte, i ponavljam NEMOJTE davati vilenjaku harfu, osim ako je apsolutno neizbežno.

Najveće šanse da učinite junaka nezaboravnim imaćete – a to ste već čuli! – ako mu date mane. To sigurno neće odgurnuti čitaoce!; jednostavno, ispijeni usamljenik je opisivan do iznemoglosti. Ako ga ne možete kreirati obogativši ga smislom za humor, ili nečim sličnim – ne očekujte da će čitaoci baš njega zapamtiti u moru drugih ispijenih usamljenika.

Neke od najzanimljivijih mana su neodgovornost, apatija, kukavičluk, tvrdoglavost i teška narav. Isprobajte neke i vidite šta će se desiti!

I na kraju, ne zaboravite jedan od najmoćnijih izvora originalnosti: zlikovac. Zlikovci koji su zli zato što su jednostavno takvi neće predstavljati ozbiljan izazov za vašeg junaka. Zlikovcima koji se histerično kikoću mesto je u stripovima. A zlikovci u  zamkovima danas se ne shvataju tako ozbiljno (na stranu visoki računi za kiriju i grejanje). Probajte da im date pozitivne crte, privrženost, neodlučnost – čitalac će moći mnogo bolje da se unese u priču ako barem delimično razume tačku gledišta zlikovca.

2 – ORIGINALNI ZAPLETI

Prelepu princezu zarobio je zmaj. Zatočena je u kuli. Mladi vitez poslat je da je spasi. Šta sledi?

Upravo tako- princeza se zaljubljuje u zmaja i kaže vitezu da se gubi.

Blesavo je, ali to nije ono što ste očekivali, zar ne? Prokletstvo fantazije je u tome što su mnogi zapleti već viđeni, i postali su potpuno predvidljivi od samog početka. Dečačić siroče će uvek tražiti osvetu. Osoba sa amnezijom je član kraljevske porodice. Neobičan raspored planeta najaviće smak sveta. Malobrojna vojska (ili mala tvrđava) će trijumfovati nad nadmoćnijim neprijateljem.

Možete krenuti potpuno drugačijim putem od navedenih – uvedite čitavu porodicu heroja: Mama, Tata i klinci! A možete i starim zapletima dati neočekivani obrt – ko bi očekivao da dečak sa specijalnim belegom umre, da proročanstvo omane, ili da uzurpator prestola bude dobar čovek. Isto tako, kraj ne mora biti potpuno srećan. Suština fantazije je borba dobra protiv zla, ali to ne znači da pobeda mora biti čista i potpuna.

Pokušajte da ispričate priču koja nema globalne implikacije; jedno kraljevstvo, jedan grad ili čak i samo grupica pojedinaca je ponekad sasvim dovoljno. Razmislite o tome da u vašoj priči ne bude članova kraljevskih porodica (koliko god da su zabavni). I uvek mislite na put kojim se ređe ide – ako sedite i mozgate „Šta ako ? Šta ako ?“…  sigurno ćete nabasati na zanimljiv, originalan  zaplet.

3 – ORIGINALNE RASE I BIĆA

Ljudi, vilenjaci, patuljci i zmajevi su čeda fantazije. Oni predstavljaju tako dobro utabano područje da je potrebno dosta veštine i truda da se ne bi upalo u kliše – arhetipovi su se veoma učvrstili oko njih. U pisanju originalne fantazije imate u suštini dva izbora: da šutnete „famoznu četvorku“ ili da zasučete rukave i napravite ozbiljne promene.

Ako odlučite da ih izbegnete u svojoj priči, potrudite se da ih izbegnete potpuno – nemojte jednostavno stvoriti „novu rasu“ dugovečnih, šumskih bića pod nazivom Ix’idrani. Kada stvarate novu rasu niste u obavezi da bude humanoidna; ljudi-mačke i ljudi-gušteri danas nisu retka sorta. Isprobajte neku neobičnu vrstu spiritualnih bića, ili čudna tečna stvorenja. Napravite rasu miroljubivih, ne-bezumnih zombija.

Ako NE MOŽETE bez vilenjaka, patuljaka i zmajeva, i to je naravno u redu. Ali vam treba dosta rada na tome da ne postanu plitki. Dajte patuljcima kuće i neko drugo zanimanje koje nema veze sa rudarstvom. Zmajevima dajte društva i klase. Neka vilenjaci budu beznadežno netalentovani za magiju i, za ime sveta, vadite ih iz šume, osim ako tamo ne rade nešto baš zanimljivo!

4 –NE IZMIŠLJAJTE TOPLU VODU

Originalnost je divna star. Ali to ne znači da vaša priča ne sme ni malo da liči na druge priče. Ako nameravate da preimenujete sve profesije- (npr) „ Mara Ks’kalista svirala je nežno svoj ks nalik harfi…“, „Džon Čelikonosac nasmešio se Doru Savijaču gvožđa“ – pazite da ne zbunite čitaoce. Niko vas neće nazvati PLAGIJATOROM ako koristite reči kao što su „stražar“ ili „kovač“. Jer mnogo nas ih koristi. S druge strane, ako ne ubacujete previše neobjašnjivih naziva u zaplet, i ako to dodaje egzotičan šmek vašoj novostvorenoj kulturi, samo napred.

Takođe se čuvajte i preterane kreativnosti u vezi naziva meseci/dana i demarkacija. „Mara je čekala dva mesečeva kruga“ nije loše, s’obzirom da čitalac može lako da pogodi o čemu se radi (mada je reći ’MESEC DANA’ ipak najbolje rešenje!), ali ako kažete „Mara je čekala pet zamkovdana“ ponudićete čitaocu tako nejasne opise da će radije samo prelistati knjigu ili potpuno IGNORISATI sve reference o vremenu. A to ne valja ako želite da naglasite koliko brzo ili sporo se nešto događa.

Osnovno načelo je da treba uvek imati jasno definisan razlog zašto nešto pokušavate da napravite drugačijim. Nazivi meseci, dana, čak i godišnjih doba…. sve su to samo površne izmene, kao što je i izgled junaka, i same po sebi ne doprinose bitnije originalnosti.

5 – ORIGINALNI DODACI

Romansa – niste u obavezi da sparite svakog od vaših junaka. Neki možda nikada neće naći onu pravu ili će zauvek patiti zbog proklete ljubavi. Neki možda uopšte nemaju romantičnu crtu u sebi.

Smrt –  junak na umoru ne mora uvek prošaptati čuvene poslednje reči. Ne morate nasumice ubijati junake. Verni sluga ne mora baš uvek da umre, kao što i plemeniti princ ne mora baš uvek da preživi.

Rod – da li biste uzeli u obzir ženu kovača ili muškarca zarobljenog u zmajevoj kuli?

Godište – da li biste uzeli u obzir junaka koji je prešao četrdesetu?

Istorija sveta – „U početku bogovi stvoriše…“ nije loše ali zašto ne bi zamislili svet koji je nastao sasvim slučajno?

Jezici – osim ako nema bitnih, gramatičkih razloga da koristite apostrofe u jeziku fantazije, NEMOJTE IH KORISTITI.