SFeraKon 2013

35. dani naučne fantastike u Zagrebu – SFeraKon 2013

SFeraKon 2013Najstarija konvencija naučne fantastike u regionu, “SFeraKon”, ove godine se održava od 10. do 12. maja na zagrebačkom Fakultetu elektronike i računarstva. Konvenciju organizuje društvo za popularizaciju naučne fantastike “SFera”, i to 35. put za redom, a ove godine se očekuje oko hiljadu posetilaca, mahom zaljubljenika u naučnu fantastiku i srodne žanrove.

Počasni gosti “SFeraKona 2013” su Danijela Trusoni, američka spisateljica, autorka romana “Anđeologija” i Esad Ribić, crtač stripova i ilustrator.

Centralni deo konvencije čini svečana skupština, koja će se održati u subotu 11. maja u 20 časova. Tom prilikom biće upriličeno uručenje nagrade “Sfera” za stvaralaštvo iz domena fantastike, kao i “Sferice” nagrada koje se dodeljuju pobednicima SFerinog dečjeg konkursa za najbolje literarne i likovne radove.

Uz redovni program ispunjen naučnim i književnim predavanjima, posetioci “SFerakona” moći će da uzmu aktivno učešće u raznovrsnim pratećim programima, poput kvizova inspirisanih “Igrom prestola”, “Gospodarom prstenova” ili gikovskom verzijom popularne “Kviskoteke” – “Bočkoteci”.

Tu su, takođe, i turniri u igranju popularnih video igara na “Playstation 3” konzoli u organizaciji udruženja “Ichidan”; takmičenja za izbor najboljih kostima; ali i kreativne radionice kaligrafskog pisanja ili izrade drevnog kineskog zmaja. A kao i svake godine, ljubitelji književnosti moći će da obiđu i tradicionalni “SFeraKonski” sajam žanrovske literature.

Posebno zanimljiv događaj ovogodišnjeg “SFeraKona” biće predstavljanje prve hrvatske naučnofantastične serije “Jugoistočno od razuma”, o kojoj će govoriti autor projekta Ratimir Rakuljić.