Zvezde su moje odredište - Alfred Bester

ZVEZDE SU MOJE ODREDIŠTE Alfreda Bestera

U izdanju Čarobne knjige, objavljeno je klasično ostvarenje naučne fantastike Zvezde su moje odredište slavnog američkog pisca, urednika i scenariste Alfreda Bestera. Ovo delo prvi put objavljeno 1956. godine pod naslovom Tiger! Tiger! inspirisano je sudbinom kineskog mornara Puna Lima, koji je 133 dana preživeo na splavu na otvorenom moru, nakon što je 1943. godine u napadu nemačke podmornice potopljen brod na kome je plovio.

Zvezde su moje odredište jedan je od ključnih romana moderne naučne fantastike. Mnogi od već klasičnih elemenata naučne fantastike i njenog podžanra kiberpanka prvi put se pominju upravo u radu Alfreda Bestera, bilo da je reč o teleportaciji, psihičkim sposobnostima, kiborzima ili megakorporacijama. Zbog ogromnog uticaja na žanr, mnogi smatraju Zvezde su moje odredište najvažnijim naučnofantastičnim romanom svih vremena.

Guli Fojl, mašinista treće klase, neobrazovan, bez posebnih veština i zasluga, bez preporuka i bez ambicija. Ovaj sterotipni „obični čovek” na kraju je svog životnog puta. Jedini preživeli u napadu na brod Nomad, Fojl pluta u međuplanetarnom bezdanu u olupini broda. Ali, kad se spasilački brod Vorga ogluši o njegov poziv za pomoć i ostavi ga da pluta, Fojl će se izmeniti iz korena. Opsednut žeđi za osvetom, Guli Fojl će izdržati osamljenost i bespuće svemira i naći način da se dočepa Zemlje kako bi našao vlasnika i posadu Vorge. Međutim, dok bude sprovodio u delo svoju ubistvenu osvetu, Fojl će nabasati na tajnu nezamislivih razmera…

Roman je preveo Miloš Petrik.

Alfred Bester (1913–1987) bio je američki pisac, scenarista i urednik. Najpoznatiji je po svojim izuzetnim romanima naučne fantastike. Njegov prvi roman, Razoreni čovek, bio je 1953. godine dobitnik prve nagrade „Hugo” za najbolji roman. Bester važi za jednog od začetnika moderne naučne fantastike i preteču kiberpanka. Udruženje američkih pisaca naučne fantastike proglasilo ga je za velemajstora žanra, a 2001. uvršten je i u Dvoranu slavnih naučne i epske fantastike.

Zvezde su moje odredište - Alfred Bester
ZVEZDE SU MOJE ODREDIŠTE – Alfred Bester