Zoran Živković

Živković proglašen za Velikog majstora evropske fantastike

Evropsko društvo za naučnu fantastiku (European Science Fiction Society – ESFS) proglasilo je srpskog pisca Zorana Živkovića za Velikog majstora evropske fantastike (European Grand Master).

Odluka o dodeli najvišeg priznanja našem piscu obznanjena je 17. juna u Dortmundu tokom 39. evropske konvencije ljubitelja naučne fantastike Eurocon 2017.

Evropsko društvo za naučnu fantastiku je međunarodna organizacija pisaca i ljubitelja SF žanra. Organizacija je osnovana tokom prvog Eurocon-a održanog davne 1972. godine u Trstu. Od tada ova organizacija svake godine dodeljuje nagrade u više kategorija za naročiti doprinos popularizaciji naučne fantastike kako u Evropi tako i u svetu.

Nagradu Velikog majstora evropske fantastike, ESFS dodeljuje od 2006. godine, a među dosadašnjim dobitnicima ovog priznanja su: Braća Strugacki, Brajan Oldis, Teri Pračet, Andžej Sapkovski, Kristofer Prist

Zanimljivo je da je Zoran Živković još jednom zavredio priznanje ESFS-a, 1978. godine kada je proglašen za najboljeg prevodioca naučne fantastike na starom kontinentu.

European Science Fiction Society
European Science Fiction Society