Knjige Žila Verna uz ”Blic ženu” od 10. februara

U čast velikog jubileja, 190 godina od rođenja Žila Verna, uz nedeljni magazin Blic žena od 10. februara čitaocima će biti ponuđeni romani slavnog francuskog pisca fantastike.

Pre tačno 190 godina, 8. februara 1828. godine, u Nantu je rođen Žil Vern, pisac-vizionar, pionir naučne fantastike. Veliki brodovi u njegovoj neposrednoj okolini i bogata porodična pomorska tradicija raspirili su kod dečaka Verna želju za putovanjima i avanturama.

Zato je i pobegao od kuće da bi bio pomoćnik na trgovačkom brodu, ali je uhvaćen i vraćen u očev dom. Potom odlazi na studije prava u Pariz, ali poznanstvo s piscem Aleksandrom Dimom bilo je presudno za njegovo opredeljenje za književnost.

Već je prvim romanom, Pet nedelja u balonu (1863) privukao veliku pažnju čitalačke publike, pa po uzoru na njega za časopis za decu piše pustolovnu prozu i započinje seriju „izuzetnih putovanja“ – u Zemljino jezgro, na Mesec, u neistražene dubine okeana, prostranstva Severnog pola…

Savremenici su uživali u njegovim futurističkim avanturama, s nestrpljenjem iščekivali svaku sledeću pustolovinu.

U čast ovog velikog jubileja izdavačka kuća Liber Novus pripremila je tri njegova romana koja će izlaziti ekskluzivno uz Blic ženu po ceni od 229 dinara – Put oko sveta za 80 dana (10. februar), Put u središte Zemlje (10. mart) i Grad koji plovi (14. aprila).

Prvi roman, Put oko sveta za 80 dana, jedan je od njegovih najpoznatijih. Pustolovina koju u njemu opisuje nastaje kada se Fileas Fog i njegov sluga Paspartu klade u 20.000 funti da će obići svet za osamdeset dana.

U još jednom popularnom romanu, Put u središte Zemlje, Vern junake vodi u osvajanje dubina naše planete. Preko vulkana na Islandu ulaze u mračni svet i splavare podzemnim morima.

U Gradu koji plovi na brodu „Gret-Istern“ iz Evrope u Ameriku putuje ceo jedan grad: ljudi raznih klasa i staleža, uzrasta i vera. Put traje više nedelja, pa je brod opremljen kao hotel, baš kao „Titanik“. Razni su karakteri, njihove sudbine, biografije, strasti, a pred modernom Nojevom barkom opasan je i nepredvidljiv okean.

Od 10. februara romani Žila Verna uz Blic ženu
Od 10. februara romani Žila Verna uz časopis Blic žena.

(Izvor: Blic)