Okultni savez Srbije - Dušan Jevtić

Roman ”Okultni savez Srbije” kao kritika društvenog stanja

Izdavačka kuća Metaphysica objavila je roman prvenac Dušana Jevtića pod nazivom Okultni savez Srbije. Roman pisan u ključu fantastike bavi se društveno-istorijskim temama iz novije prošlosti Srbije i regiona.

Radnja prati doživljaje veštice Adalberte, koja se u prošlosti nalazila na čelu paradržavne organizacije Okultni savez Srbije. Pre skoro osam decenija lišena je vlasti, a sada radi kao bibliotekarka u Okultnoj univerzitetskoj biblioteci, koja se nalazi u Beogradu na nepoznatoj lokaciji.

Zaplet počinje kada joj u goste dolazi njen kolega sa univerziteta, čarobnjak Veterih iz tajne međunarodne organizacije „Vitezovi Hermanariškog reda“. Veterih u Adalberti budi stare aspiracije za moći, i ona na sve načine pokušava da povrati uticaj u Okultnom savezu Srbije u kojem je sva vlast koncentrisana u rukama babajaga, čudnih veštica sa rogom na glavi i njihovih sledbenika babajagoša.

Istovremeno sa Adalbertinim pokušajima, Veterih na svoju ruku pokušava da reši jednu drugu misteriju, koja na neki način, ima veze sa Adalbertom, ne sluteći da bi to moglo da izazove magijsku katastrofu na globalnom nivou.

U pozadini radnje krije se kritika društvenog stanja u Srbiji, sa mnogobrojnim aluzijama na problema vezane za nedovoljno demokratizovano društvo, politički sistem, transparentnost rada insitucija, kao i površnost u reformi istih. U odnosu Okultnog saveza Srbije sa okultnim savezima drugih naroda ogledaju se neuspešni pokušaji evropskih integracija savremene srpske države, kao i problemi sa susednim balkanskim nacijama.

Dušan Jevtić rođen je 1986. godine u Aleksincu. Posle završene Srednje medicinske škole, upisuje se na Filozofski fakultet u Nišu, na departman za istoriju 2005. godine. Diplomirao je 2009. godine, i već od sledeće godine počinje da radi u osnovnoj školi u svom selu u Trnjanu kod Aleksinca. Završio je i master na Fakultetu političkih nauka 2012. godine. Pisanjem se bavi od 2014. godine. Napisao je više kratkih romana, a Okultni savez Srbije je prvi i jedini do sada objavljen.

Okultni savez Srbije - Dušan Jevtić
Okultni savez Srbije – Dušan Jevtić