Lena Olmark - Zagonetna kuća u šumi

Zbirka horor priča za decu ”Zagonetna kuća u šumi”

Lena Olmark - Zagonetna kuća u šumiIzdavačka kuća “Odiseja” nedavno je objavila zbirku strašnih priča za decu “Zagonetna kuća u šumi” Šveđanke Lene Olmark.

Ova poznata skandinavska autorka knjiga za decu i odrasle, proteklih nekoliko godina je sve češći gost Srbije i Beograda, a ljubitelji fantastike i redovni posetioci sajta Art-Anima njeno ime mogu povezati sa nesvakidašnjom školom kratke horor priče za decu, koju je u našem glavnom gradu održala sredinom oktobra u okviru književnog festivala “Krokodokodil”.

Zbirku “Zagonetna kuća u šumi” čini pet odabranih priča, koje bi trebalo da na najbolji način domaćim čitaocima predstave delo ove zanimljive autorke. Četiri pripovetke su objavljene u zbirci “Ubistvo u parku” (Mördaren i parken, 2014), dok peta priča “Ispod površine” predstavlja zasebnu celinu.

Glavna tema kratkih proza Lene Olmark je strah; razni oblici i brojni mehanizmi koji ga pokreću i načini prevazilaženja. Njene priče strave umnogome podsećaju na dela začetnika kratke priče i modernog poimanja strave Edgara Alana Poa. Njeni junaci nisu strašna natprirodna bića već deca koja se sukobljavaju sa sopstvenim demonima: krivicom, strahom, mračnim porivima. A majstorstvo njenog pripovedanja ogleda se u tome što razume da lepota i zanimljivost ovakvih priča ne dolaze samo iz neobičnog zapleta i razrešenja tajne, već se stvaraju postupnim otkrivanjem misterije, kroz koje se produbljuje psihološka dimenzija likova.

Lena Olmark rođena je 1968. godine u Švedskoj, na jednom selu u blizi Stokholma. Karijeru je započela kao strip-urednica. Od 1995. godine radi kao slobodan pisac, scenarista i novinar. Objavila je tridesetak knjiga, a među njenim delima ima i humorističkih ostvarenja i popularne psihologije, od kojih je posebno ponosna na duhovitu knjigu o načinima lečenja depresije.

Ipak, njeno ime se prvenstveno vezuje za kratke priče strave i horor romane za decu i omladinu. Često piše romanе u nastavcima, a dva najpopularnija, šestotomna serijala – “Stall Norrsken” (2005–2008) i “Krabbsjögrund” (2007–2013) prevedena su na danski, norveški, finski i nemački.

Lena Olmark