Više nego ljudski - Teodor Sterdžen

Novo izdanje romana VIŠE NEGO LJUDSKI Teodora Sterdžena

Kultni roman Teodora Sterdžena Više nego ljudski iz 1953. godine, nedavno je doživeo novo izdanje na srpskom jeziku zahvaljujući Čarobnoj knjizi.

Ovaj naslov smatra se jednim od ključnih dela zlatnog doba naučne fantastike, koja su SF žanr, sredinom prošlog veka, uzdigla visoko iznad dotadašnjih uobičajenih dometa.

Teodor Sterdžen bio je maestralni pisac kratkih priča. Svoju veštinu iskoristio je za pisanje romana Više nego ljudski, koji je u suštini načinjen od tri međusobno povezane novelete.

Roman govori o šestoro neprilagođenih pojedinaca sa neobičnim sposobnostima. Kada su zajedno, oni čine jedan jedinstveni organizam koji možda predstavlja naredni korak u evoluciji i poslednje poglavlje istorije ljudskog roda.

Junak po imenu Sam je idiot koji čuje tuđe misli i koji običnim pogledom može da navede čoveka da se ubije. Džejni pokreće predmete dodirom. Bliznakinje imaju sposobnost teleportacije. Tu su još beba, koja je izmislila antigravitacionu mašinu dok je još ležala u kolevci, kao i Džeri, čovek koji poseduje sve potrebno za upravljanje svetom – sve osim savesti.

Dok junaci romana Više nego ljudski pokušavaju da otkriju ko su i da li im je suđeno da pomognu čovečanstvu ili da ga unište, Teodor Sterdžen postavlja pitanja o moći i moralu, individualnosti i pripadanju, uz napetost, strastvenost i liričnost koje se retko viđaju u naučnoj fantastici.

Teodor Sterdžen je rođen u Staten Ajlandu, u Njujorku, 1918. godine. Jedan je od najcenjenijih pisaca fantastike. Njegov uticaj oseti se u delima nekih od najslavnijih žanrovskih pisaca, kao što su: Semjuel R. Dilejni, Isak Asimov, Rej Bredberi, Kurt Vonegat, Harlan Elison…

Objavio je mnoštvo priča i nekoliko romana. Za roman Više nego ljudski 1954. godine dobio je Međunarodnu nagradu za fantastiku. Za pripovetku „Spora skulptura“ dobio je nagrade „Hugo“ i „Nebula“, a počastvovan je i Svetskom nagradom za fantastiku za životno delo. Umro je u Oregonu 1985. godine.

Više nego ljudski - Teodor Sterdžen
Više nego ljudski – Teodor Sterdžen