Vilijem Gibson

Hilari Klinton pobedila u novom romanu Vilijema Gibsona

Pisac naučne fantastike Vilijem Gibson smešta radnju svog narednog romana u svet u kome je Hilari Klinton pobedila na izborima. Gibson, koji se smatra ocem kiber-panka kao podžanra naučne fantastike, smešta radnju svog novog romana „Agency“ u London u dalekoj budućnosti – piše Gardijan a prenosi Bookvar.rs.

Roman, koji bi trebalo da bude objavljen naredne godine, dešava se u dva vremenska toka. Prvi  tok je sadašnji San Francisko gde su se predsedničke ambicije Hilari Klinton ostvarile, a drugi vremenski tok je u postapokaliptičnom Londonu dvesta godina u budućnosti gde je oko 80% svetske populacije ubijeno.

U delu priče koji se dešava u današnjici Gibson opisuje tajnu vojnu organizaciju koja stvara i eksperimentiše sa veštačkom inteligencijom, a u udaljenoj budućnosti opisuje kako je putovanje kroz vreme moguće i kako se ono koristi da bi se kreirala alternativna budućnost počevši od 2017. godine.

Rukopis je završen pre nego što su okončani izbori na kojima je Hilari Klinton izgubila, a Vilijem Gibson kaže kako je nakon toga razmišljao da prepravi tekst opisujući svet nakon Trampove pobede.

„Odmah mi je bilo jasno da bih morao da unesem neke značajne promene i da bih morao da izmenim gotovo celu priču“, rekao je Gibson.