Aleksandar Gatalica - Veliki rat

”Veliki rat” nominovan za ”Dublin Literary Award”

Roman „Veliki rat“ Aleksandra Gatalice, koji je na engleskom jeziku objavljen u izdanju britanske izdavačke kuće „Istros books“, nominovan je za međunarodnu književnu nagradu „Dublin Literary Award“.

Propozicije ove prestižne nagrade pružaju jedinstvenu priliku da se u istoj konkurenciji nađu svi prozaisti sveta, bez obzira na to da li pišu na engleskom jeziku ili su prevedeni na taj jezik.

Nagradu raspisuju javna biblioteka i gradska uprava Dablina, a ona omogućava predstavljanje knjiga na svim jezicima i bibliotečkoj mreži Britanije i pruža pravi uvid u najbolje knjige koje se mogu pronaći na engleskom jeziku. Nominacije ističu ovlašćene nacionalne biblioteke.

Roman „Veliki rat“ govori o Prvom svetskom ratu ispripovedanom iz perspektive malih ljudi, čije se priče asocijativno smenjuju. Prateći sudbine preko sedamdeset junaka, na svim zaraćenim stranama, Gatalica oblikuje pobednike i poražene, generale i operske pevače, vojnike i špijune, male, obične ljude uspevajući da obuhvati čitavu epohu. To čini držeći se realističnog prosedea, ali i odmičući se od njega, fantastičnim i snovitim epizodama i sličicama.

Za roman „Veliki rat“ Aleksandar Gatalica je dobio najvažnije domaće književne nagrade „NIN“ i „Meša Selimović“.

Nominaciju ove knjige za nagradu „Dublin Literary Award“ uputila je biblioteka „Milutin Bojić“ iz Beograda. Najuži izbor za prestižno međunarodno priznanje biće poznat u januaru, dok će ime laureata biti obznanjeno tokom aprila 2016. godine.