Beokon 2015

”Beokon 2015” tokom vikenda u Domu omladine Beograda

U Domu omladine Beograda u subotu i nedelju 14. i 15. novembra 2015. godine održaće se konvencija fantastike i pop-kulture „Beokon“, koju organizuje udruženje građana „Sakurabana“.

Prvo izdanje ove beogradske konvencije ljubitelja naučne fantastike priređeno je davne 1986. godine u organizaciji Društva ljubitelja naučne fantastike „Lazar Komarčić“. I pored velike popularnosti koju je imala, ova manifestacija nije zaživela kao redovna godišnja konvencija, a poslednji put organizovana je 2009. godine.

Ambicije „Sakurabane“ su da „Beokon“ ustanove kao redovnu godišnju konvenciju, a ovogodišnje izdanje zamišljeno je kao događaj koji će proslaviti sve fandome – filmova, knjiga, strip serijala, video igara, TV serija, kultnih autora, manje ili više opskurnih subkultura i svega drugog bitnog u svetu naučne, epske i urbane fantastike.

Bogat program ovogodišnjeg „Beokona“ činiće i nekoliko segmenata posvećenih fantastičkoj literaturi. Tako će prvog dana konvencije, u bioskopskoj sali Doma omladine Beograda od 13 časova biti upriličena tribina „Fokus na fenomen – Young Adult književnost“. Od 16 časova na istom mestu biće priređena tribina „’Game of Thrones’ vs. ’A Song of Ice and Fire’“ na kojoj će biti upoređivani popularni televizijski serijal sa književnim predloškom.

Drugog dana konvencije, u nedelju od 17.30 časova biće priređena promocija zbornika kratkih priča „Anomalija II“, koju čine odabrani radovi sa konkursa za najbolju SF&F priču, u organizaciji Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“.

A od 21 čas, kao završni događaj konvencije, biće upriličena tribina „Fokus na autora – Nil Gejmen“, kojom će biti načinjen osvrt na dugogodišnju plodnu karijeru slavnog britanskog pisca i scenariste.

Počasni gosti konvencije biće stripski umetnik, fotograf, grafički dizajner, reditelj i muzičar Dejv Mekin i popularna kosplejerka iz Rusije, Geša Petrovič.

Tokom trajanja Beokona biće priređene izložbe radova Dejva Mekina i Boba Živkovića. A u nedelju će ljubitelji stripa biti u prilici da dobiju autograme od slavnog strip crtača Igora Kordeja (od 12 časova na štandu System Comics-a) i Dejva Mekina (od 15 časova na štandu Darkwood-a).

Cena dnevne propusnice je 300 dinara, paket ulaznica za oba dana košta 500 dinara, dok je cena VIP karte 1.500 dinara.

Propusnice se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima Eventima, kao i preko njihovog sajta eventim.rs.

Više o samom programu „Beokona“ možete pronaći na sajtu Društva „Sakurabana“.