Strip izložba NASTAVLJA SE...

Večeras se otvara strip izložba “Nastavlja se…”

Strip izložba NASTAVLJA SE...Više od dve stotine strip crtača i scenarista koji su aktivni, stvaraju i pozicioniraju se na strip sceni u Srbiji ali i svetu – sa fokusom pre svega na francuskom strip tržištu počev od 80-ih do danas – učestvuju na izložbi “Nastavlja se… Tri generacije savremenog srpskog stripa” koja se otvara u Francuskom institutu u Beogradu (Knez Mihailova 31) u utorak 26. februara od 19 sati. Izložba traje do 13. aprila.

Veze između srpskih strip autora i Francuske duga su priča. Već 1986. godine, izložba u Jugoslovenskom kulturnom centru u Parizu prikazala je srpske stvaraoce koji su bili prokrčili svoj put ka devetom umetnosti u Francuskoj… Od tada su tri generacije radile ili još rade sa francuskim izdavačima: originalne table srpskih umetnika iz 80-tih, 90-tih i 2000-tih godina predstavljene su u Francuskom institutu u okviru ove retrospektivne izložbe. Vođenja kroz izložbu biće organizovana svakog utorka od 18 do 19 sati. Publiku će voditi istoričari umetnosti Bojana Spasić i Predrag Ivanović.

Tokom ove izložbe, Francuski institut organizuje brojne aktivnosti: susrete na temu veza francusko-belgijskog i srpskog stripa (28. februara) i francusko-belgijskog stripa u Srbiji (19. marta) i, najzad, jedan dan otvorenih vrata (21. marta) kada će ljubitelji devete umetnosti moći na licu mesta u Francuskom institutu da prate stvaranje strip crteža u čast nedavno preminulog Moebijusa. Više o programu aktivnosti koje prate izložbu na www.institutfrancais.rs.