Vampiri u Srbiji u 18. veku - knjiga i komentari

Beogradska promocija knjige VAMPIRI U SRBIJI U XVIII VEKU

Vampiri u Srbiji u 18. veku, izdanje koje donosi neveliku knjigu Dokumentovana i detaljna saopštenja o vampirima… iz 1732. godine i komentare prof. dr Marije Kleut, biće predstavljeno u klubu-knjižari Službenog glasnika (Kneza Miloša 16, Beograd) u utorak 09. aprila 2019. s početkom u 11 časova.

O izdanju govore: dr Marija Kleut, dr Lidija Delić i dr Dragoljub Perić.

Prvi deo knjige Vampiri u Srbiji u 18. veku čini delo objavljeno u Lajpcigu 1732. godine inspirisano događajima koji su se zbili u prvim decenijama XVIII veka na prostoru tadašnje Kraljevine Srbije. Anonimni priređivač čitaocu na uvid pruža članke kakvi su se često mogli čitati u bečkoj štampi tog doba a koji su se odnosili na verovanja u vampire i na svedočanstva koja su u austrijsku prestonicu stizala o pojavi vampira u južnim pograničnim krajevima.

Drugi deo knjige čine komentari koje daje profesorka sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Marija Kleut, u kojima se objašnjavaju izvori i istorijske okolnosti koje su išle u prilog nastanka lajpciške knjige. Takođe, govori se i o susretu i međusobnom sagledavanju srpske i austrijske kulture.

Završni segment izdanja posvećen je podtekstu verovanja u vampire koji se javlja u savremenim romanima Strah i njegov sluga Mirjane Novaković i Poljubac leptira Džejmsa Lajona.

Dokumentovano i detaljno saopštenje o vampirima… sa nemačkog jezika prevela je Nikolina Zobenica.