Uspešna promocija u Muzeju Nikole Tesle

Promocija romana U ponedeljak 06. septembra 2010. godine u Muzeju Nikole Tesle održana je promocija nove knjige Gorana Skrobonje “Čovek koji je ubio Teslu”. O knjizi su, pred više desetina posetilaca i nekoliko novinarskih ekipa, govorili: urednik Petar Arbutina, direktor muzeja Vladimir Jelenković, profesor Rastko Ćirić i autor.

Promociju su otvorile demonstracije Teslinih izuma “Brodsko daljinsko upravljanje” i “Teslin transformator”, koje je izvela kustos muzeja Marija Krstić. Nakon izvršenih demonstracija, Goran Skrobonja je pročitao odlomak iz knjige, a zatim se okupljenima obratio prvi od učesnika promocije, urednik romana Petar Arbutina.

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da kao urednik potpiše Skrobonjinu novu knjigu, ne samo zato što je i sam po vokaciji elektro inženjer i književnik ujedno, već i zbog toga što je nekada imao priliku da čita dela domaćih autora fantastike, kada je “tipovao” na Skrobonju da će uz Otoa Oltvanjija i Bobana Kneževića jednog dana uzdići srpsku fantastičnu književnost. Prema njegovim rečima, “Čovek koji je ubio Teslu” donosi autentičnu priču sa ovih podneblja, ali sa Teslom u Beogradu, njegovom laboratorijom pod Avalom i galerijom istorijskih ličnosti kako iz Srbije tako i ostatka sveta. Budućim čitaocima Arbutina je preporučio da knjigu čitaju kao autentičnu avanturu i dodao da je fantastika primarni žanr književnosti, koja književnost čini fantastičnom.

Direktor muzeja Vladimir Jelenković je u svom izlaganju govorio o popularnosti Teslinog lika, navodeći detalj da je naš naučnik sve popularniji u svetu i kod nas i da su za njegov rad i dela interes pokazali ne samo naučnici, već i filozofi i umetnici, pre svega književni i filmski. Navodeći kao primer filmski hit “Prestiž” iz 2006. godine u kome se kao jedan od likova pojavljuje i Nikola Tesla, Jelenković je iskazao nadu da će i po Skrobonjinom romanu u ne tako dalekoj budućnosti biti snimljen film.

Profesor Rastko Ćirić, dugogodišnji prijatelj Gorana Skrobonje, ispričao je par interesantnih anegdota vezanih za samu knjigu, ali se osvrnuo i na Nikodija Marića, fiktivnog junaka koji se osim u romanu “Čovek koji je ubio Teslu” javljao i u ranijim Skrobonjinim radovima.

Usledila je još jedna demonstracija Teslinih izuma, a ovog puta predstavljen je model indukcionog motora (“Kolumbovo jaje”).

Na kraju promocije, publici se obratio autor knjige rečima da je svakom piscu velika satsifakcija kada vidi da njegovo delo nailazi na lepo interesovanje čitalaca. Istakao je da pored mnogobrojnih likova koji se javljaju u romanu “Čovek koji je ubio Teslu”, samo jedan od njih istinski može poneti epitet glavnog – grad Beograd. Goran Skrobonja je svoje izlaganje završio još jednom ponovivši da je uživao u pripremanju građe za roman i istraživanju bogate prošlosti svog rodnog grada.

Treba napomenuti da su se tokom promocije, sve vreme  na video bimu koji se nalazio iza govornika, prikazivali filmovi iz 20-ih godina 20. veka. Filmove je specijalno za ovu priliku ustupila Kinoteka. Nakon promocije posetioci su bili pozvani na koktel i obilazak izložbene postavke karikatura inspirisanih Nikolom Teslom, koja se nalazi u samom muzeju.