Štefan Gemel - Vremeplovci: Grabljivac senki

Uskoro stiže prvi roman iz serijala ”Vremeplovci” Štefana Gemela

Štefan Gemel - Vremeplovci: Grabljivac senkiIzdavačka kuća “ProPolis Books” priprema roman “Grabljivac senki” – prvi deo serijala “Vremeplovci” poznatog nemačkog pisca za decu Štefana Gemela. 

Nemačka književna kritika “Grabljivca senki” svrstava u red najfascinantnijih knjiga za mlade, objavljenih tokom prethodnih nekoliko godina. Posebno se naglašava da roman donosi poučnu i promišljenu fantastičnu priču o putovanju kroz vreme, koju krasi izuzetno prefinjen pripovedački stil.

Gemel se u svom delu bavi motivom senke, koja ovde predstavlja životnu snagu, hrabrost i samoodređenje njegovih likova. Pored toga, svojim čitaocima omogućava da dožive putovanje kroz vekove u kojima su se odvijali provereni istorijski događaji. Preplitanje različitih epoha, kultura, kontinenata, magije, misterije i istorije tvori jednu rafiniranu atmosferu prepunu avantura i jezivih iskustava, koja fasciniraju čitaoca.

Glavni junak Simon se usred noći budi iz noćne more koja mu se u poslednje vreme često ponavlja: goruće baklje na dva brodska jarbola koja se uzdižu ka nebu, ali pre svega jedna bela ruka sa kandžama koja želi da ga zgrabi. Bili su mu sve bliže i bliže. Još uzdrman od straha pogledao je kroz prozor koji je okrenut prema moru. Nije verovao svojim očima jer je scena koja ga je upravo uplašila u snu postala stvarnost: Izgleda kao da ga brod posmatra, Simon ne može da skrene pogled i oseća neopisivu želju da osmotri ovu pojavu izbliza.

Štefan Gemel je rođen 1970. godine. Dobitnik je Saveznog krsta 2007. godine i najmlađi je nosilac ovog priznanja za kulturni doprinos. Objavio je 30 knjiga, koje su do sada prevedene na 16 jezika. Pored pisanja, bavi se javnim čitanjem, u čemu drži Ginisov rekord postavljen 2012. godine kada je pred skoro 5,5 hiljada ljudi pročitao svoj roman “Alasgus”.

 

{youtube}wtr3vomuKdM{/youtube}

 

Štefan Gemel