Besnilo - Borislav Pekić

Uskoro novo izdanje romana BESNILO Borislava Pekića

Iz izdavačke kuće Laguna stižu najave novog, dvanaestog izdanja kultnog romana Borislava Pekića Besnilo. Roman pripada londonskom opusu Pekićevog stvaralaštva, a prvi put je štampan 1983. godine.

Pored ostvarenja 1999 i Atlantida, ovaj roman predstavlja jedno od tri subverzivna dela u kojima priznati i cenjeni pisac, poseže za žanrovskim obrascima.

Posluživši se motivima kriminalističke, političke i naučne fantastike, Pekić je napisao roman o užasu bez iskupljenja – drevnoj čovekovoj krivici za koju on mora da plati punu cenu.

Radnja romana je smeštena na londonskom aerodromu Hitrou, pogođenom epidemijom mutiranog virusa besnila. Virus je potekao iz jedne naučne laboratorije, kao proizvod neuspelog genetičkog eksperimenta. Epidemija se širi zastrašujućom brzinom jer nijedna vakcina ne deluje.

U ovoj univerzalnoj metafori, čije književne srodnike možemo prepoznati u Kamijevoj Kugi ili Saramagovom Slepilu, zaraženi ljudi vode rat ne samo sa zlokobnim psećim virusom, nego i sa besnilom u sebi i besnilom svoje okoline, razotkrivajući tako zastrašujuću istinu o ljudskoj prirodi.

Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista, rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Podgorici, Novom Bečeju, Mrkonjić-Gradu, Kninu, Cetinju i Bavaništu u Banatu. Od 1945. godine je u Beogradu, gde je pohađao Treću mušku gimnaziju i maturirao 1948. godine. Te iste godine osuđen je na petnaest godina strogog zatvora sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava od deset godina kao pripadnik, tada ilegalnog, Saveza demokratske omladine Jugoslavije. Na izdržavanju kazne je bio u KPD Sremska Mitrovica i KPD Niš. Pomilovan je 1953. godine, pošto je proveo pet godina u zatvoru.

Besnilo - Borislav Pekić
Borislav Pekić – BESNILO