Dejan Stojiljković - Kišni psi

Uskoro nova zbirka priča Dejana Stojiljkovića ”Kišni psi”

U sredu, 01. jula 2015, u prodaji će se naći nova zbirka priča Dejana Stojiljkovića pod nazivom “Kišni psi: priče i snoviđenja”. Knjiga donosi tematski različite pripovesti, u vremenskoj elipsi od skoro jednog veka, kroz koje promiču poznati i nepoznati likovi, pletu se sudbine, otkrivaju tajne, rađa se i umire…

Od Beograda koji opsedaju Austrougari, preko berlinskih bulevara i planina na kojima žive demoni, do apokaliptične vizije Srbije u bliskoj budućnosti, ova knjiga-mozaik čitaoce vodi na putovanje kroz fantazmagorične svetove u kojima se susreću istorija i mašta, prikazujući: susret Ive Andrića i Nemanje Lukića (glavnog junaka romana “Konstantinovo raskršće”) u priči na osnovu koje je nastao roman “Kainov ožiljak”; ukleti pružni prelaz gde duh mrtve devojčice čeka svog ubicu; četu vojnika na granici sa Kosovom koja nehotice budi usnulo zlo; tajni život Danila Kiša, pisca, bonvivana i ubice vampira; beogradske dane Gavrila Principa, bolest, košmare i tajanstvenog Crnorukaša koji je odlučio da baš Gavrilo ubije Franca Ferdinanda; vremenski procep u neku drugu Srbiju čiji je glavni grad Niš i kojom vlada vojna hunta, gde su čuda ponekad moguća a kišni psi zavijaju u noći.

Knjiga “Kišni psi” 01. jula biće dostupna u svim knjižarama Delfi, onlajn knjižari www.delfi.rs, sajtu izdavača www.laguna.rs, kao i Laguninim klubovima čitalaca.

Dejan Stojiljković (1976), prozaista, dramski pisac i strip scenarista, objavio je prozne zbirke “Leva strana druma” (2007) i “Low Life” (2008) kao i romane “Konstantinovo raskršće”(2009, nagrade “Miloš Crnjanski”, “Zlatni hit-liber RTS-a” i “Svetosavski pečat”) i “Duge noći i crne zastave” (2012). Autor je nekoliko strip-scenarija kao i knjige ogleda o stripu “Kiselo&Slatko” (2011). Prvi je laureat nagrade za strip teoriju “Nikola Mitrović Kokan”. U ediciji “Srbija i komentari” Službenog glasnika koju uređuje akademik Goran Petrović 2012. objavljena mu je knjiga “Živi pokojnik” (zajedno sa etnologom Vesnom Marjanović). Proza mu je prevođena na engleski, ruski, makedonski i grčki.

Dejan Stojiljković - Kišni psi
Dejan Stojiljković – Kišni psi