Aleksandar Tešić

Uručenje nagrade ”Stanislav Lem” Aleksandru Tešiću 28. oktobra na Sajmu

Uručenje nagrade „Stanislav Lem“ za 2023. godinu piscu Aleksandru Tešiću održaće se u subotu 28. oktobra u 14 časova na Beogradskom sajmu knjiga.

Uručenje će biti upriličeno na štandu izdavačke kuće Solaris, a o Tešićevom stvaralaštvu govoriće Ilija Bakić predsednik žirija, Oto Oltvanji prethodni dobitnik nagrade i Brankica Đukić, direktorka Solarisa.

Aleksandar Tešić je popularnost stekao serijalom epske fantastike „Kosingas“ inspirisanim srpskom i slovenskom mitologijom. Pored centralnih dela te trilogije, napisao je još sedam knjiga iz pratećih serijala, zatim trilogiju „Kletva Kainova“ u kojoj se bavi obradom motiva vampira na osnovu rekonstrukcije stvarnih događaja koji su se odvijali na tlu Srbije početkom 18. veka, a dotakao se i drugih tema fantastike, pišući satirično SF delo 2084, kao i krimi roman sa elementima natprirodne strave Crni mesec u usponu.

U produkciji Dramskog i igranog programa Radio televizije Vojvodina, u periodu od 2018. do 2022. godine snimljen je radio-dramski serijal „Kosingas“ rađen po motivima prve tri knjige Red Zmaja, Bezdanj i Smrtovanje.

„Borbe Dobra i Zla, Časti i Beščašća čine Tešićeve fantastične literarne svetove, kako one iz prošlosti tako i one iz budućnosti, začudnim i zagonetnim, intrigantnim i zavodljivim; njihova sličnosti sa obrascima epske fantastike, horora odnosno naučne fantastike dokaz su prepoznavanja univerzalnih vrednosti dok je duboka uronjenost u lokalno potvrda uvažavanja neponovljive samosvojnosti i posebnosti“, između ostalog se navodi u obrazloženju žirija nagrade „Stanislav Lem“.

Dosadašnji laureati nagrade su: Zoran Živković, Filip David, Ilija Bakić, Đorđe Pisarev, Jovica Aćin, Goran Petrović, Goran Skrobonja i Oto Oltvanji.

Nagradu „Stanislav Lem“ pomogli su Republičko ministarstvo kulture i Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine.

Uručenje nagrade STANISLAV LEM Aleksandru Tešiću
Uručenje nagrade STANISLAV LEM Aleksandru Tešiću 28. oktobra 2023. na Beogradskom sajmu knjiga