Aleksandar Tešić (foto: Nemanja Jovanov)

Aleksandar Tešić dobitnik ovogodišnje nagrade „Stanislav Lem“

Žiri nagrade „Stanislav Lem“ koju IKC Solaris dodeljuje za fantastiku u književnosti od 2015. godine a koji je radio u sastavu: Ilija Bakić (predsednik) Saša Radonjić (pisac) i Brankica Đukić (direktorka IKC Solarisa) doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnji laureat bude beogradski pisac Aleksandar Tešić.

Zavodljivost Tešićevih romana zadobila je pažnju mnoštva čitalaca i podstakla nekolicinu mladih autora da svojim delima krenu u svetove epske fantastike utemeljene na mitologiji i istoriji ovih prostora, a žiri je odluku o laureatu doneo uvažavajući literarne domete njegovih dela kao i nesporan uticaj na tekuću literarnu scenu.

U obrazloženju odluke žiri je naveo sledeće: „Aleksandar Tešić u svom dosadašnjem opusu, osobito u svojim romanesknim ciklusima ‘Kosingas’ i ‘Kletva Kainova’, na osoben način oživljava srednjevekovnu istoriju u celokupnosti tadašnjeg svetonazora koji podrazumeva jednovremeno postojanje realnog, hrišćanskog i pagansko-mitološkog. Ovi paralelni tokovi određuju i usmeravaju egzistenciju pojedinaca, običnih ljudi, ratnika/vitezova/junaka, sitne i krupne vlastele, kraljeva odnosno, u krajnjem, čitave zajednice/države. Iznad ljudskih trivijalija i ambicija, kao tanke skrame trenutne civilizovanosti, prepliću se, sukobljavaju ili mimoilaze dublji planovi vanvremenih sila čije su svrhe i namere nepojamne ljudskim bićima čak i kada su oni puki instrumenti izvršenja zadataka dobijenih od tih sila. Borbe Dobra i Zla, Časti i Beščašća čine Tešićeve fantastične literarne svetove, kako one iz prošlosti tako i one iz budućnosti, začudnim i zagonetnim, intrigantnim i zavodljivim; njihova sličnosti sa obrascima epske fantastike, horora odnosno naučne fantastike dokaz su prepoznavanja univerzalnih vrednosti dok je duboka uronjenost u lokalno potvrda uvažavanja neponovljive samosvojnosti i posebnosti.“

Dosadašnji laureati su: Zoran Živković, Filip David, Ilija Bakić, Đorđe Pisarev, Jovica Aćin, Goran Petrović, Goran Skrobonja i Oto Oltvanji.

Ceremonija uručenja nagrade „Stanislav Lem“ Aleksandru Tešiću biće upriličena na Sajmu knjiga u Beogradu, u drugoj polovini oktobra 2023. godine.

Aleksandar Tešić
Aleksandar Tešić