Ledeni demon - Žak Tardi

LEDENI DEMON Žaka Tardija posveta delu Žila Verna

Izdavačka kuća Stalker objavila je strip Ledeni demon (1974) poznatog francuskog autora stripova ali i vrsnog pripovedača Žaka Tardija, delo koje se ubraja među najvažnija ostvarenja takozvanog proto-stimpanka. Radnja stripa veoma podseća na dela Žila Verna, što ni sam autor ne krije (čak je i naslov inspirisan Vernovim romanom Ledena sfinga).

Tardi je Ledenim demonom pokušao da osmisli strip kakav bi zajednički mogla da sačine njegova dva duhovna oca – Žil Vern i slavni ilustrator i grafičar Gistav Dore. Dajući im omaž, on vešto izbegava da se njegov rad pretvori u jeftinu kopiju tuđeg stila. Uvodeći elemente humora apsurda, pa čak i parodije, mladi umetnik ovladava sopstvenim manirima i u ovoj dinamičnoj avanturi moguće je nazreti odlike poznijeg, zrelog Tardija – jednog od najvećih savremenih strip-autora.

Priča prati svojevrsnog antijunaka, mladog i naivnog Žeroma Plimjea, koji na dalekom severu, na rubovima Arktika, postaje svedok neverovatnih dešavanja oličenih u misterioznim nestancima i potonućima brodova. Iako tragedije imaju notu natprirodnog, on će uskoro naslutiti kako bi se iza svega mogla kriti ljudska ruka. Preobražaj glavnog junaka u susretu sa arhetipskim likovima, poput ludih naučnika i čudesnih mehaničara, od ovog strip-albuma načiniće jednu od temeljnih tačaka Tardijeve fikcije.

Tardijev prepoznatljivi rad tušem i perom donosi atraktivnu kombinaciju stilova. Dok su junaci stripa predstavljeni u simplifikovanom maniru, njegovi prikazi arhitekture i mašina iz viktorijanskog doba, kao i ledeni pejzaži Arktika, svedoče o njegovom vrhunskom zanatskom umeću koje ga svrstava među najznačajnije savremene strip crtače sveta.

Prevod teksta uradio je Branislav Glumac. Strip je rađen u tvrdim koricama i sadrži 64 strane. Promotivna cena za narudžbine preko sajta izdavača je  1.550 dinara (važi do 25. novembra), dok će redovna biti 1.950.

Na Beogradskom sajmu knjiga strip se prodaje po dodatno sniženoj ceni od 1.400 dinara. Sajamski štand Stalkera nalazi se u Hali 4.

Žak Tardi - Ledeni demon
Žak Tardi – LEDENI DEMON