Veronika Rot - Recke smrti

Urban Reads objavio ”Recke smrti”, slede nova SFF iznenađenja

Izdavačka kuća Urban Reads je nedavno objavila „Recke smrti“, novi roman američke spisateljice Veronike Rot koja je izuzetnu popularnost među mladim čitaocima stekla hit serijalom „Divergentni“.

„Recke smrti“ su prvi deo duologije, u kojoj se autorka malo izmakla iz distopijskog okruženja i stvorila likove i narode koji žive i ratuju na izmišljenim planetama. Prava na ovaj roman su otkupili gotovo svi izdavači serijala „Divergentni“, ugovorom se obavezujući da ga izdaju isti dan kada se pojavi i u knjižarama u Americi.

Da bi pospešili pretprodaju, autorka i njeni agenti dosetili su se odličnog marketinškog trika – svi koju su na vreme naručili svoje primerke, dobili su uz „Recke smrti“ i epilog serijala „Divergentni“. Prvi deo objavljen je 17. januara, a objavljivanje drugog dela očekuje se u januaru 2018. godine.

Roman „Recke smrti“ vodi nas na planetu na kojoj su nasilje i osveta pravilo, u galaksiji u kojoj su neki favorizovani samo zbog sudbine koja im je pisana ‒ svaki čovek razvija svoj strujodar, jedinstvenu moć datu da oblikuje svačiju budućnost. I mada većina ima neku korist od svog strujodara, Akos i Sajra nisu te sreće ‒ njihov dar čini ih ranjivim i podložnim tuđoj kontroli.

Sajra je sestra okrutnog tiranina koji vlada narodom Šoteta. Akos je iz naroda miroljubivih Tuvanaca, a njegova odanost porodici je bezgranična.

Sajrin strujodar zadaje joj bol dajući joj istovremeno i moć ‒ koju njen brat koristi da bi mučio svoje neprijatelje. Akosa i njegovog brata oteće šotetski vojnici, i on će dati očajničko obećanje umirućem ocu da će brata osloboditi ‒ po svaku cenu.

Sajra je mnogo više od od smrtonosne šibe u rukama svog brata; žilava, hitra i pametnija nego što on misli. Akos će, doveden u Sajrin svet kao slabašni dečak koji lako pocrveni, izrasti u čoveka koji ne puca pod pritiskom. Neprijateljstvo između dve zemlje i dve porodice čini se nepremostivim i nerešivim, i njih dvoje moraju da pomognu jedno drugome da bi preživeli ‒ ili da se uzajamno unište.

Noviteti u 2017. godini

Pored „Recki smrti“ izdavačka kuća Urban Reads priprema „Nakaradno kraljevstvo“ drugi deo popularne duologije „Šest vrana“.

Takođe, u pripremi su nastavci trilogija „Crvena kraljica“ i „Illuminae“, koji će se već u prvom kvartalu naći na policama srpskih knjižara. Što se tiče nove trilogije Mari Lu, „WarCross“, očekuje se da će biti prevedena u isto vreme kada i u Americi, na jesen.

Verni čitaoci Pirsa Brauna, autora trilogije „Uspon Crvenog“, kome je protekla godina prošla u znaku mnogobrojnih nagrada, što kritike, što publike, dobiće priliku da na srpskom pročitaju i njegov novi roman, „Iron Gold“.

Ipak, najvažnija vest koja se tiče Urban Reads-a svakako je zajednički projekat Random House-a i DC Comics-a, u kome su četiri poznata omladinska autora dobila po jednog DC superjunaka, sa zadatkom da napišu YA romane o njihovom odrastanju. Li Bardugo će pisati o Wonder Woman, Mat de la Penja će pisati o Supermenu, Mari Lu o Betmenu i Sara Dž. Mas o Catwoman.

Urban Reads planira sva četiri romana da izda u isto vreme kada se pojave i u Americi.

Veliki zajednički projekat kuća „Random House" i „DC Comics“-romani o odrastanju superjunaka, pojaviće se pred srpskim čitaocima u isto vreme kada i u Americi.
Veliki zajednički projekat kuća Random House i DC Comics – četiri romana o odrastanju superjunaka – pojaviće se u domaćim knjižarama u isto vreme kada i u Americi zahvaljujući Urban Reads-u.