Ivana Dimić

Ivani Dimić uručena NIN-ova nagrada

U svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke u ponedeljak, 23. januara 2017. godine, Ivani Dimić uručena je NIN-ova nagrada za najbolji roman u 2016. godini – „Arzamas“. Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice iz kulturnog i javnog života, kao i raniji dobitnici ove prestižne književne nagrade.

„Zahvaljujem NIN-u i njegovom žiriju što svojom nagradom svake godine širom otvaraju kapije medijskog prostora ’Republici Književnosti’“, rekla je spisateljica Ivana Dimić.

„Zahvaljujem svim svojim prijateljima na nebu i na zemlji. Zahvaljujem ocu Ivanu na knjizi ’Od Stendala do Beketa’ i na tome što je živeo za literaturu. Svojoj majci Oliveri, koja je umela i volela da živi. Mama, ovo je tvoj čas, gde god da si – raduj se.“ Pošto je zahvalila mnogobrojnim velikanima domaće i svetske književnosti, nabrajajući nazive njihovih dela koja su joj obeležila život, Dimićeva je zahvalila i „Bogu na daru koji je poklon, i na nagradi koja je milost“.

Član NIN-ovog žirija Jasmina Vrbavac pročitala je obrazloženje odluke da Ivana Dimić bude dobitnica ovog uglednog priznanja.

Ivana Dimić - ''Arzamas''
Ivana Dimić – ”Arzamas”

’Arzamas’ Ivane Dimić roman je o bolesti i smrti, traganje za odgovorima o smislu i o poretku. Ivana Dimić želi da za odgovorima traga kroz literaturu, tuđe biografije i sudbine, kroz filozofiju, a zapravo je život sam uči kako se pronalazi taj smisao, i da je smisao u ljubavi prisutnoj uprkos svemu. Arzamas je mesto u Rusiji u kojem je pravljena atomska bomba. To je grad gde je Tolstoj prvi put osetio egzistencijalnu jezu približavanja smrti. A ta i takva jeza osećanje je koje glavna junakinja romana prepoznaje dok se bori sa dominantnom i energičnom majkom“, objasnila je književna kritičarka.

Uz napomenu da je odnos majke i kćerke nedovoljno osvetljena tema u našoj književnosti, Jasmina Vrbavac je kao vrednost proze Ivane Dimić izdvojila i taj trenutak u kojem sukob kćeri sa dominantnom majkom ustupa prostor prihvatanju i razumevanju, upravo pred saznanjem da je majčina bolest neizlečiva. Tada ljubav postaje jedina stvarnost, uz koju se i tragično može podneti.

Roman „Arzamas“ je priča u kojoj se prepliću realno i magično, san i java, stvarnost i onostrano. Svojim majstorskim pripovedanjem autorka uspeva da nas uvede u prostor između jave i sna, u neko čarobno mesto. Pored snova ona govori i o pisanju, o piscima, ljubavi, smrti, životu, sudbini…

Ivana Dimić (Beograd, 1957), diplomirani dramaturg, autor je brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Osim toga, prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Obavljala je funkcije pomoćnika ministra za kulturu, direktora drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Član je Srpskog književnog društva od 2001, a od 2005. ima status istaknutog umetnika.

Objavljene knjige priča: „Crna zelen“ (1995), „Mahorka, mastilo i muž“ (1998), „Uzimanje vremena“ (2001), „Ima li koga?“ (2006), „Popis imovine“ (2009).

Dobitnica je nagrada: „Tiba festivala“ za najbolji dramski tekst za „Zmajovine pangaloze“ (2010), „Zlatni beočug“ za trajni doprinos kulturi (2011), godišnje nagrade za predstave „Henri Šesti“ i „Ženski orkestar“ (2012).

Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, uručuje nagradu Ivani Dimić
Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, uručuje nagradu Ivani Dimić