Zlatni suncokret

U užem izboru za nagradu ”Zlatni suncokret” 12 autora

Podelite sadržaj:

U užem izboru za ovogodišnju nagradu „Zlatni suncokret“ našlo se 12 knjiga, među kojima i naslovi troje autora predstavljenih na sajtu Art-Anima. U žanru romana to su dela „Crveni presek“ Laure Barne i „I noć se uvukla u njegovo srce“ Đorđa Pisareva, a u žanru kratke priče, to je zbirka „Priče s Marsa“ Srđana V. Tešina.

Pored ovih ostvarenja, u užem izboru su i romani: „Sonata za lošeg čoveka“ Aleksandra Gatalice, „Republika Ćopić“ Vuleta Žurića, „Anđeo atentata“ Svetislava Basare, „Osama“ Vladimira Kecmanovića, „Sedam života princeze Smilјe“ Gordane Ćirjanić, „Korčulanski đir“ Olivere Skoko, „La sans pareille: lјubavni roman sa dodacima“ Milisava Savića, „Islednik“ Dragana Velikića, kao i zbirka pesama „Čistina“ Ane Ristović.

Žiri nagrade „Zlatni suncokret“, koji čine Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), sačinio je uži izbor nakon razmatranja više od 150 naslova.

Nagrada koja je u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se devetnaesti put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Ovo priznanje prvi put je dodeljeno 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari i Uglješa Šajtinac.

Najuži izbor kandidata biće saopšten do sredine decembra, a nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem godine u sklopu proslave 160 godina poslovanja fabrike Vital iz Vrbasa, navodi se u saopštenju.