H.F. Lavkraft

U pripremi zbirka priča H.F. Lavkrafta ”Šaptač u tami”

U izdanju novosadske izdavačke kuće “Orfelin” uskoro bi trebalo da bude objavljena zbirka priča Haurada Filipsa Lavkrafta pod nazivom “Šaptač u tami”. Pored naslovne novele, zbirka će sadržati još šest do sada na srpski jezik neprevođenih proznih ostvarenja slavnog američkog pisca.

Naslovi preostalih dela još uvek se drže u tajnosti, ali izvesno je da će pored odabranih pripovetki i novela, zbirku činiti pogovor priređivača dr Dejana Ognjanovića, čoveka koji je 2008. godine za srpsko tržište priredio kapitalnu kolekciju Lavkraftovih priča “Nekronomikon”, a 2009. i tematski broj časopisa “Gradac” posvećen liku i delu jednog od utemeljivača savremenog horor žanra.

Inače, naslovna novela “Šaptač u tami” napisana je 1930. godine, a avgusta naredne godine prvi put je objavljena u čuvenom magazinu “Weird Tales”. Priča kombinuje elemente naučne fantastike i horora, te donosi brojne reference na mitos o Ktuluu.

Nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile zabačene krajeve Vermonta, sa lica mesta stižu izveštaji da su nakon povlačenja reka, viđeni leševi zastrašujućih, nepoznatih bića. Iako skeptičan po pitanju uznemirujućih vesti, profesor Albert Vilmart kreće u pogođeni region, nakon što ga u pomoć pozove jedan tamošnji farmer koji tvrdi da ga terorišu čudovišna stvorenja.

Novela “Šaptač u tami” je 2011. godine doživela uspešnu ekranizaciju, zanimljivu i po tome što je rađena u crno-beloj tehnici i maniru filmova iz 30-ih godina prošlog veka.

Treća stranica knjige "Šaptač u tami" (ilustracija: Ivica Stevanović)
Treća stranica zbirke “Šaptač u tami” (ilustracija: Ivica Stevanović)